Odpowiem ci jako uzytkownik C5mkI , bo może :) bo z tego leciwego body jezeli umiejętnie sie pracuje iso 1000 wyglda bardzo dobrze, więc sie nie przejmujesz :) gdyby nie napisał ze takie iso dał pewnie byś nie zgadł :D
Wersja do druku
Już się spowiadam :)
11 i 12 robione były praktycznie w tym samym czasie. To była stosunkowo późna pora a słońce czasami wychodziło zza chmury a czasami nie. Stąd taki rozjazd w czasach. Ogólnie nie boję się ISO nawet rzędu 1600 w 5d1. Można delikatnie odszumić a nawet jeżeli do końca się nie da to jest to w moim odczuciu szum znośny. Przy ISO1000 mógłbym robić cały czas. W tym konkretnym zdjęciu nie zmieniłem ustawień, ale de facto powinienem skoro czas to aż 1600.
Co do szkła - wolę 85 1.8. Jest jaśniejsze, poręczniejsze, ma celny AF. Obrazek też chyba trochę lepszy. Jest dla mnie bardziej uniwersalne. Jedyną zaletą 100 2.8 macro jest właśnie Macro :)
5. robiona na 85mm, ale nie ukrywam, że świadkowa to bardzo ładna kobieta i warunki oświetleniowe dookoła były super :) Ładnym ludziom łatwiej robić ładne zdjęcia.
wiem, że rodzinne to do albumu, ale zaryzykuję
13. 85mm f2.0 1/1600 iso640
14. 85 f2.0 1/1000 iso200
Numer 13 - dla mnie rewelacja! Fajne światełko i obróbka przyjemna :)
13 bardzo ładna, obróbkę bym podciągnął troszke bardziej, bo troszkę chyba zimno, może coś w tę stronę?
Mam nadzieję, że się nie pogniewasz za tę drobną edycję :)
W sumie jest chłodno bo tak to wyglądało.
Dla mnie Twoja wersja jest za ciepła. światło było ładne, to prawda, ale kolory raczej szare.
Podejrzewam, że prawda leży gdzieś w połowie drogi. Ofkors nie mam nic przeciwko sugestiom albo takiej obróbce. Cieszę się, że jest o czym dyskutować.
13 fajna, ale znowu to iso :) Ja wiem że to 5d mk1 ale jednak nadal iso 1000 i przy powiększeniu delikatnie to widać + jak dla mnie za zimno. To co panas_k pokazał znowu za ciepłe ale jakby może wypośrodkować? :)
Wyprodukuję dzisiaj ciut cieplejsze i lepiej odszumione.