a może 10-22 EF-S :) tylko niepamiętam czy żeby zagrało z 5D trzeba upiłować to nieszczęsne "S" czy nie...
Wersja do druku
a może 10-22 EF-S :) tylko niepamiętam czy żeby zagrało z 5D trzeba upiłować to nieszczęsne "S" czy nie...
:shock: przeciez EF-S da sie podlaczyc tylko do puszek z cropem 1,6... a nawet jak by sie dalo podlaczyc do FF, to trzeba wiedziec ze pole krycia to tylko aps-c wiec poprostu 50% obrazu bedzie czarna... nawet nie nazwal bym tego winieta, bo winieta to przyciemnienie a tu bedzie brak obrazuCytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
aha. nie wiedziałem. dzięki za wyjaśnienie.
to juz lepiej focic przez judasza w drzwiach ;) gdzies widzialem fotke z 10-22 + FF (pewnie spilowany byl) i tak jak mowi Jac 'zabraklo' obrazu.Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Przykręciłem Sigmę 18-50 bez piłowania do 5D. Narożniki są naprawdę minimalnie zasłonięte, nie jest tak źle :) Migawki jednak nie odważyłem się wciskać, podobno można rozwalić tym lustro.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Sigma raczej nie, bo to EF jest i ma sie miescic w wymiarach... Ale pilowanym EF-S'em to bym nie ryzykowal. Tam po spilowaniu soczewka nadal wchodzi glebiej jak plaszczyzna zwyklego mocowania EF, wiec mozna slicznie zalatwic i obiektyw i lustro. A to ze do 10D sie da to tylko dlatego ze bagnet jest co prawda EF, ale lustro male cyfrowe jak w ef-s'ach.
A właśnie - jakoś pomijana jest kwestia Sigmy 12-24 - ona jest skonstruowana dla FF i jest to jedyny zoom na świecie (kto nie wierzy niech sobie sprawdzi) o tym zakresie oniskowych (dla FF) który do tego ma minimalne znieksztłacenia (poniżej 0,5% w całym zakresie)... Cena ok. 3K PLN w Polsce to na pewno mniej niż 2K $ ~6000zł...
Miałem do czynienia z tym szkłem (Sigma) i uważam je za wyśmienite. Wiem, że kupując szeroki kąt pewnie na nią się własnie skuszę, rozważając zakup 5D... Zawsze zresztą mogę ją podpiąc do analoga. 12mm < 14mm choć z mniejszą jasnością... Ma ktoś to szkło 'na codzień'? Może ktoś wrzuci fotki? (albo najlepiej porównanie z 14L :P :P :P)
Tak przy okazji: http://www.pbase.com/rpf/image/56012051
Taaaaaak.... w lewym dolnym rogu jest 'mydło' :) :) :) :) :)
Ale nie byle jakie bo FF
Niezly hardkor ...koles sobie nawet stope sfotografowal :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Calliactis