co mi z heliosa jak ostrości brak powyżej 2m????
Wersja do druku
A to dlaczego? powyżej 2m ma być brak ostrości? mam heliosa 44m-4 (55mm f2) bo tyle naprawdę milimetrów mają 44`ki, miałem 77m-4 (50mm f1.8) i jakoś problemu z ostrością nie było... ten drugi zjadał pod tym względem słynnego takumara 50/1.4 na każdym dystansie...
Sesje plenerowe chcesz robić czy studio, czy może portrety sylwetek ?
Helios 50mm 2f jest ostry do dwóch metrów ?:shock:
oczywiście nie namawiam, bo to trudne szkło MF do zabawy, ale z LV łatwiej ustawić ostrość na punkt i dobrać GO
jedna z lepszych wersji
http://www.fotografowac.pl/obiektywy...-am.html#title
Dziewczyna ma Nikona więc co was dziwi że nie może ostrzyć na nieskończoność?
Koleżanko, jak kupisz Canona to nie będziesz miała problemu z ostrzeniem na nieskończoność przy szkłach z m42 jednak nie będzie potwierdzenia ustawienia ostrości w body. No ale zawsze możesz kupić przejściówkę z dandelionem
ahhhh no tak... nikony kochane...... zapomniałam! kiedyś czytałam właśnie o tym, że w canonach ostrzy, ale wyleciało z głowy.. mam heliosa 44-2 i pentacona 50mm służyły mi tylko do makro kwiatków i portretu (popiersie)
może helios to i trudne szkiełko, ale nawet z małym wizjerem w nikonie dawałam radę.
__________________________________________________ __________________________________________________ ______
co do tego jakie konkretne zdjęcia będę robić to ciężko powiedzieć.... głównie plener
biorąc pod uwagę sesje taneczne to cała sylwetka, czasem zdjęcia samej twarzy, a czasem do połowy brzucha
no co ja mam powiedzieć..
czyli MF odpada, jeżeli to ma być sesja dynamiczna, ciężko będzie trafić. Canona 50 1.8 Ci zostaje, jeżeli ma być budżetowo.
Co do puszki odkładaj na C 50d
Z EF 50/1.8 można niezłe rzeczy wycisnąć, jak się potrafi. Za takie pieniądze to aż szkoda go nie mieć :)
tak też chyba zrobię :)