wielu jeszcze używa UWA pokroju 16,17, 20... lub rybki....
Wersja do druku
Hehe to fajnie, pozdrowienia dla małżonki. Kolory - obróbka, taki już mam styl chyba, lubię kolory :-) Powiedzmy że skorzystałem z kontry którą dawał mi kamerzysta naprzeciwko swoją mini lampką na kamerze. Z lewej miałem palenisko z grilla które dawało żółte światło jako główne na twarzy młodej. Zjechałem balansem bieli żeby twarz była mniej żółta a z białej kontry zrobiła się niebieska. Ciężko się to wyciąga na takich czułościach, dużo szumu się pojawia w kolorach a to już zło.
W dobrym świetle staram się poruszać w f/2.0 - f/2.8. Przy kadrowaniu centralnym i przekadrowywaniu na f/1.4 możesz mieć dużo pudeł, szczególnie przy dynamicznym repo. Do portretów mam 85mm gdzie jest wiadomo zupełnie inna perspektywa.
Ostatnio właściwie nie schodzę poniżej f/2 na tej sigmie. Na pełnej dziurze jest ostra jak żyletka ale są dla mnie ważniejsze rzeczy, wieloplany, kadr, kompozycja. Ale kiedyś się uparłem i zrobiłem krótkie repo z jakiegoś zlotu aut wszystko na f/1.4, fajnie wyszło :-)
To chodzi o obiektywy czy ogniskową, bo zumów nie widzę... Mojego kompletu nie ma:
35mm i 70-200mm
--- Kolejny post ---
To chodzi o obiektywy czy ogniskową, bo zumów nie widzę... Mojego kompletu nie ma:
35mm i 70-200mm
Używam 17, czy to źle? :D Rybkę też zawsze mam przy sobie, ale od kilku lat używam ją tylko do wirtualnych spacerów :D
--- Kolejny post ---
Używam 17, czy to źle? :D Rybkę też zawsze mam przy sobie, ale od kilku lat używam ją tylko do wirtualnych spacerów :D
Najczęściej używam 24-70II, którym zastąpiłem 24II i 35L. Do tego 85LII. Brakuje mi 50tki. Ciągle rozważam 50L vs S50 Art vs Zeiss 50 1.4...
Jak wesele takie, że wszystko się dzieje bardzo szybko to 24-70 i 70-300 lub 16-28 i 24-70 na dwóch aparatach. Jak jest czas to 50 i 100mm głównie. Znajomy jedzie na 35 i 85mm.
U mnie zabawnie bo patrząc po ilości zdjeć to wychodzi ze najcześciej używam najciemniejszego szkła: 17-40/4 ale to ze względu na wesele. Kościół, przygotowania głownie 35/1.4
2.0 IS jest dobry bo bardzo dużo zdjęć można zrobić na pełnym otworze.... bynajmniej w moim przypadku ;)
z resztą... nie kumam tego podejścia że kupuje się stałkę i nie używa jej max otworu ??? Dla mnie to chyba jakaś kpina :P
Jak można zastąpić 85mm obiektywem 100 ? ktoś chyba musiał się mocno uderzyć w głowę przy wstawaniu ;) takie porady to lekka kpina.. chyba że miał być to sarkazm, to co innego.
u mnie, jak widzę, trochę mniej standardowo :) Najczęściej C 28 1.8 i C 50 1.4. 28mm fajna ogniskowa, ale czasami troszkę jest za szeroko, trzeba uważać. 35mm, na które się szykuje, będzie zapewne odpowiedniejsze. Oczywiście mowa o FF. 28mm fajnie się sprawdzało przy cropie.
akcja ze ślubu z wczoraj. 2 body zapięte na szelkach, na jednym 35 na drugim 85. w plecaku a tako zabrane 50mm i 17-35 sigmy oba te obiektywy spisałem na sprzedaż, gdyż ostatnie zlecenia jak leci strzelam 35 i 85 tylko. sprawdzam miejsce slubu, biuro (slub cywilny), wielka hala, to samo impreza, fajny bar w hotelu, poszaleje. przyjezdzam na miejsce a tam zabieraja na do pokoju wielkosci 15m2 i 85 do portretu odpadła, 35 nie dała rady całości objąć, wiec w ruch 17-35 i 50, na szcześćie. To samo w barze... niby sporo miejsca ale wszystko długie i wąskie więc 85 w tłumie strzelałem jak snajper do igły, bez szans, za to z 50 już o wiele lepiej.
Tak więc pomimo tego ze 35 i 85 pokrywa większość zleceń nie oznacza ze nie warto mieć czegoś innego.
Ps. jest to moje luźnie spostrzeżenie aka GM