To najbardziej zaawansowany będzie 700D, 9-cio punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe).
1200D to rozwinięcie 1100D (mam i używam) z nowa matrycą 18 Mpix - taka najbardziej budżetowa wersja.
Wersja do druku
No właśnie o to mi chodzi - ogólnie interesują mnie portrety i przyroda, ale jak wiadomo szkło można kupić i tu jest tylko ograniczenie kompatybilności i kieszeni. Chodzi mi o dobre body dla totalnego laika (jedyne, czego używałem, to Olympus SP-550 Uz, którego sprzedałem 2 miechy temu, miał doskonałe SuperMacro - strzelał z 1cm), który chciałby zrobić ładną galerię swojej Kobiecie w jakimś ciekawym miejscu (za miesiąc pierwszy wspólny wypad zagranicę), do tego cyknąć zamek, lasek, kij wie co jeszcze, a z czasem się nauczyć jakichś podstaw.
Zapytałem o te modele, bo obecnie Canon "refunduje" 200zł za zakup 100D lub 700D oraz 1100D/1200D poleciliście Wy. Stąd konfrontacja tych modeli.
--- Kolejny post ---
No właśnie o to mi chodzi - ogólnie interesują mnie portrety i przyroda, ale jak wiadomo szkło można kupić i tu jest tylko ograniczenie kompatybilności i kieszeni. Chodzi mi o dobre body dla totalnego laika (jedyne, czego używałem, to Olympus SP-550 Uz, którego sprzedałem 2 miechy temu, miał doskonałe SuperMacro - strzelał z 1cm), który chciałby zrobić ładną galerię swojej Kobiecie w jakimś ciekawym miejscu (za miesiąc pierwszy wspólny wypad zagranicę), do tego cyknąć zamek, lasek, kij wie co jeszcze, a z czasem się nauczyć jakichś podstaw.
Zapytałem o te modele, bo obecnie Canon "refunduje" 200zł za zakup 100D lub 700D oraz 1100D/1200D poleciliście Wy. Stąd konfrontacja tych modeli.
Obawiam się, że obrazki z tych trzech aparatów będę bardzo podobne, bo to ta sama matryca.
Różnice są w AF, gibanym ekraniku i kilku ficzerach. Jak masz kasę na nowy sprzęt, to moim zdaniem najlepszy będzie 700D.
Za pare zlotych wiecej mozna kupic 60D tez dobry.
wydaje się że obrazek dawany przez te wszystkie korpusy będzie podobny i będzie zależał tylko od przypiętej optyki i umiejętności operatora. przy 18-55 będzie jak będzie. kupisz najlepszy z nich nie będziesz się zastanawiał czy może być lepiej, a tak będziesz zmieniał korpusy bo będziesz myślał że może być lepiej, zamiast kupić jakiś konkretny obiektyw (obiektywy).
--- Kolejny post ---
wydaje się że obrazek dawany przez te wszystkie korpusy będzie podobny i będzie zależał tylko od przypiętej optyki i umiejętności operatora. przy 18-55 będzie jak będzie. kupisz najlepszy z nich nie będziesz się zastanawiał czy może być lepiej, a tak będziesz zmieniał korpusy bo będziesz myślał że może być lepiej, zamiast kupić jakiś konkretny obiektyw (obiektywy).
Słuchajcie, pomogliście mi już wiele, ale ostatnia sprawa:
Dziewczyna dziś znalazła ostatni, nowy, egzemplarz 600D, ta oferta - Canon EOS 600D + 18 - 55 mm DC III - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD i zarezerwowała mi go, mam 3 dni na decyzję i odbiór.
Ogólnie przy okazji znalazłem Nikona D3200, który według specyfikacji zjada Canony do 700D włącznie i kosztuje tylko 2000zł, ale z pewnych prywatnych względów nie mogę wziąć Nikona.
Brać 600D z DC III czy lecieć z 500zł więcej po 700D z IS STM? Do obu montowałbym sobie też zamiennie z kitowym mój telekonwerter wraz z 28-90mm z mojego analoga EOS 300 (sprawdzałem w sklepie, pasują)
Pilne, bo muszę dość szybko decydować - z góry dzięki.
A moze 60d. ?? Hmm. Brales pod uwage.
Nie patrz tak na puszke, bo z tego co piszesz to w szklarni jest ubogo. Dobre szkło to duzo wiecej niz różnica miedzy modelami jakie podajesz. Lepiej kupić cos tańszego a oszczędności wydać na jakis obiektyw.
Omijaj takie "oferty" z daleka. To nie ten obiektyw, który chcesz. Ktoś wyprzedaje jakieś stare szpargały. Jest on wart jakieś 100 PLN. Ze 350 - 400 trzeba dać za kit z IS. Moim zdaniem to się nie opłaca, lepiej od razu 700D z kitem IS. Co do Nikona to nie poradzę, nie mam pojęcia.