Dobre... :) Po macie nie pobiegam, bo syn zaraz powie, że obciach mu robię - nawet jak będę ubrany.
Zresztą - jak robię foty lekko z góry (z widowni), to odpada problem tła, bo tylko mata zostaje za zawodnikami i ew. sędzia.
Wersja do druku
Dobrze kolega kombinuje. Konwerter x1,4 kosztuje pewnie 2 000zł, a Canon 300/2,8L USM ..........
Dokładam go do mojego 70-200/2,8 i mam 100-280/4,0 :).
Nie można tego tak prosto obejść. Coś co jest wyjustowane w układzie optycznym i dostawione jako TC to jednak nie to samo. Strata jakości zawsze jest.
--- Kolejny post ---
No nie. Powiadasz syn, no to masz już układy w klubie. Dasz radę.
A o tło się nie martw Canon 85/1,8 dobrze rozmyje wszystko co będzie kilka metrów od maty.
--- Kolejny post ---
Jak mieszkasz w dużym mieście to pozostaje jeszcze wypożyczalnia sprzętu foto. Nie wiem ile kosztuje wypożyczenie tego szkła na dobę, ale to wystarczy (jak go przetestujesz) żebyś nie spał po nocach przez tydzień :) .
Zdecydowanie 2.8 Testowałem ten obiektyw na 400d i 7d i to klasa sama dla siebie. 70-200/4.0 jest ok,ale jak masz możliwość bierz 2.8. Jeżeli natomiast chcesz coś dłuższego to może jakąś stałkę np ef 300
Luźne uwagi amatora:
używane:
2,8 IS - ostry , nie nadaje się do dłuższego noszenia, jakość zdjęć bardzo dobra, ostrość b.dobra - sprzedałem był za ciężki,
działał z konwerterem Kenko 1,4
4 - znacznie lżejszy waga lekka, ostrość też OK , uwzględniają brak stabilizacji - sprzedałem okazał się za "krótki"
nowy
50 -500 Sigma, nie ma co porównywać jakości do Canona - sprzedany
używany
kupiony roczny, już 2 letni
70-300 Canona waga, wymiary i jakość zdjęć optymalne
Obiektywy oceniane w parametrach: jakość zdjęć i ergonomia (turystyka piesza)
Do zdjęć w obiektach 2.8 ze stabilizacją + konwerter (wystarczy Kenko)
Dla chodzących 70-300 IS, z Kenko też działa.
Obiektywy używane kupowane na allegro i tam sprzedawane, patrząc na opinie innych miałem szczęście bo ich stan był OK.
Bierz najlepszy na jaki cie stac. Jesli zakup 2.8 nie sprawi ze rodzina bedzie stala pod kosciolami z tabliczkami na piersi "zbieram na jedzenie bo tata kupil 70-200 2.8" to nie ma co sie zastanawiac :-)
Dodałbym:dołóż jeszcze trochę więcej,zakup dopasowany na tę chwilę - jutro okazuje się za skromny.
A wymiana,zmiana,sprzedaż to straty większe niż niby"przepłacenie"
--- Kolejny post ---
,,
Fakt,jeśli niemowlę musi targać sprzęt fotograficzny ..............:shock: .
nie ma, że boli ;) po prostu trzeba szukać używanego 70-200 f/2.8 IS ;) szukałem długo i kupiłem w dobrej cenie :) IS-a i jasności 2.8 oraz możliwości szybkiego wykadrowania zoomem w ciaśniejszy kadr nic nie zastąpi ;) czasem robię foty na czasie 1/25 z ręki i są ostre ;)
--- Kolejny post ---
yyyyyyyyyyyyyyy
dodałbym, że każdy gram jest wart wart "dłuższego noszenia" :) mnie tam waga nie przeszkadza ;)
tak
np: Zdjęcie z portfolio Andrzej C. (acar) Akt 3928840 - maxmodels.pl
Shutter Speed (Exposure Time) 1/24.68 second
Aperture Value (APEX) {0x9202} 196608/65536
Aperture ƒ/2.83
Focal Length {0x920A} 155/1 mm ===> 155 mm