Odp: Canon 16-35 f/2.8 vs Tokina 16-28 f/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
W moim wypadku wybór ostatecznie padł na L-kę w wersji II :) Za niecałe 4 tysie, na fakturkę, cenowo wypadło sporo drożej niż Tokina - ale po pierwszych testach, mogę powiedzieć, że jestem totalnie usatysfakcjonowany ;)
Mogę szczerze polecić :)
Po prostu dokonałeś właściwego wyboru :) Systemowe to zawsze systemowe, poza tym lepiej trzyma cenę i dość tanio ją nabyłeś. Kupowałeś jako używkę??
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
Po prostu dokonałeś właściwego wyboru :) Systemowe to zawsze systemowe, poza tym lepiej trzyma cenę i dość tanio ją nabyłeś. Kupowałeś jako używkę??
No raczej nówki w tej cenie nie dostał...
Główną przewagą eLki jest AF, bo działa szybko na centralnym i bez problemu na bocznych. Tokina o ile na centralnym nie ma problemów, to już z bocznymi gorzej. Ale taka jest zaleta szkieł systemowych. Gdyby nie porównywać AFa, eLka jakością optyczną ustępuje. Jedyne co przemawia na jej korzyść to w moim odczuciu bardzo dobry kontrast.
Matsil w tokinie boczne na MKII uzywalne nawet na sali
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
używka ;) ale vat - marża jest, w koszta wchodzi ;) dwa eventy za mną, L-ka do takiej pracy idealna ;) tam gdzie s35 nie daje rady, bo wąsko, tam eLke poślij xD
Własnie tez szukam czegoś szerszego. Zamieniłem C28 1.8 na S35 1.4 i z szerokich został mi tylko Zenitar 16mm Fish, w którym przytarła się na boku przednia soczewka i jest do wymiany.
Zastanawiam się nad:
Canon EF 16-35 mm f/2.8L USM - używka
Tamron SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF) - trudno dostępny
Tokina AT-X PRO FX SD 16-28 mm f/2.8 (IF) - nowy
Skłaniam się własnie ku temu ostatniemu. Czy coś jeszcze warto wziąć pod uwagę?
Szkło głównie pod śluby.
Mam tego tamrona od jakiegos czasu i bie wiem czy jest ostry jak tokina bo nie widzialem jej, ale jest ostrzejszy niz sigma z takim samym zakresem, jesli uda Ci sie zdobyc to IMHO bardzo dobry wybor do FF za ta cene
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Mam tego tamrona od jakiegos czasu i bie wiem czy jest ostry jak tokina bo nie widzialem jej, ale jest ostrzejszy niz sigma z takim samym zakresem, jesli uda Ci sie zdobyc to IMHO bardzo dobry wybor do FF za ta cene
Ja bym wydał kasę porządnie ale raz i dlatego wybrałbym Tokinę 16-28, testowałem w Fotojokerze i powaliła mnie jakością obrazka.
Ja kupiłem po pierwszym macaniu równiez w FJ. Jakość niesamowita.
Oczywiście pełna dziura
byłem dziś obejrzeć i porównac oba iiii, i zakochalem się w 16-35 2.8L ii, niestety do kieszeni trzeba głębooko sięgnąć ale już wiem, ze musi być mój
Nie znalazłam innego wątku dotyczącego tej tokiny, więc podepnę się tutaj. Czy nie ma problemów z BF/FF jak to bywa z połączeniem canon + sigma?