Odp: Jakie lustro FF po 600d?
Ja mam jeszcze 5D classsic z przebiegiem 10000 :)
5DmkI mozna wyrwac za okolo 2000zl. 6D to prawie 6000zl.
5D zdecydowanie daje rade i jesli jestes swiadom ograniczen (niskie ISO np.) to ta puszka da ci piekny obrazek. Uwielbiam to 5D i jak tylko mam okazje to robie nim zdjecia. W polaczeniu z 40mm pankejkiem daje to super maly aparacik do kieszeni :)
40/2.8 mam już od pewnego czasu i focę nim na 600D. Kurcze... tyle sprzecznych komentów że już*sam nie wiem :D
Ci co są już powyżej 5Dc będą Ci go odradzać, bo tak jak było wspomniane, to staruszek, prehistoria. Ale mimo wszystko to jest nadal świetny aparat, który cały czas wypluwa świetne zdjęcia.
ISO 1600 jest całkowicie do przyjęcia, przy czym trzeba nadmienić, że szum z 5D to zupełnie inny szum niż w cropach, więc dopóki nie traci się na detalach to to ziarno w niczym nie przeszkadza.
Wiadomo, że chciałoby się pocisnąć w coś na czasie, ale jeżeli fundusze nie pozwalają to ja w cenie do 2tyś nie widzę konkurenta dla 5D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Element7th
Ci co są już powyżej 5Dc będą Ci go odradzać, bo tak jak było wspomniane, to staruszek, prehistoria. Ale mimo wszystko to jest nadal świetny aparat, który cały czas wypluwa świetne zdjęcia.
ISO 1600 jest całkowicie do przyjęcia, przy czym trzeba nadmienić, że szum z 5D to zupełnie inny szum niż w cropach, więc dopóki nie traci się na detalach to to ziarno w niczym nie przeszkadza.
Wiadomo, że chciałoby się pocisnąć w coś na czasie, ale jeżeli fundusze nie pozwalają to ja w cenie do 2tyś nie widzę konkurenta dla 5D.
5Dc to staruszek ale ma swietna matryce no i 40mm na nim jest w miare szerokim katem a nie 40*1.6 i masz pole widzenia 64mm (po przeliczeniu na FF, ktore jest ni w 5 ni w 10).
Nowsze piatki i 6D maja lepszy AF oraz ISO. Nie kazdemu to az tak potrzebne.
Ja bym stawial na 5Dc kupionego z dobrych rak (unikaj slubniakow i zawodowcow ktorzy sprzedaja swoj zajechany sprzet).
ja kupiłem 6D, bo potrzebowałem wys. iso i cichej migawki (więc 5D odpadł w przedbiegach)
z kolei 5II wciąż trzyma absurdalną cenę, no i nie można go wziąć na raty
wybór był oczywisty
fotografowanie FF nie zapewni Ci dobrych zdjęć "z automatu", może najpierw poćwicz temat f&b tym, co masz
Ja nijak nie neguję*jakości 5Dc i jestem świadom jego braków/wad. Pytanie nadal brzmi: czy warto się*przesiadać*z 600D? Jednak FF inaczej rysuje, inna GO, no i w 600D brakuje mi mikrokalibracji szkieł.
w 5Dc tez nie ma mikrokalibracji.
Przeskok jakosci bedzie ogromny. Bedziesz skakal z radosci jak zobaczysz zdjecia z przeslony f1.8 np:)
Najlepiej zostaw 600D po zakupie 5D:)
Cytat:
Zamieszczone przez
mar_ko
Jam mam stare gówno i jestem zadowolony.
Zaczales od tego czy juz takie stare kupiles?
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
w 5Dc tez nie ma mikrokalibracji.
To mnie trochę*zmartwiłeś...
Cytat:
Zamieszczone przez
flipflap
Zaczales od tego czy juz takie stare kupiles?
To, że 5D to staruszek nie podlega dyskusji, ale czy przez to robi gorsze zdjęcia ? Nie sądzę :)