Odp: Kopiowanie zdjęć na kompa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tommeck
To ja mam inne pytanie. Osobiście ja zawsze zrzucam przez body+kabelek i EOS Utility, od razu zamieniając nazwy na RRRRMMDD AAA.BBB, gdzie A to nr kolejny zaczynając od 001 a B to rozszerzenie. Skoro kopiujecie przez czytniki, jak później zmieniacie nazwy plików? Czy nie zmieniacie? Macie później na dysku kilka plików np. o nazwie DSC0055 (czy jakoś tak)?
W LR na przykład, zaznaczasz zdjęcia, wciskasz klawisz F2 i wybierasz preset masowej zmiany nazw. A wygodniej przy imporcie ustawić domyślne dodawanie daty do plików i po bólu, chyba że robisz więcej niż 9999 zdjęć dziennie, ale wtedy też możesz to uwzględnić w presecie i zmieniać numer zdjęcia na 6-cyfrowy - osobiście nie miałem dotychczas takiej potrzeby, bo wystarcza mi data. Canonowski DPP również ma opcję zmiany nazw (Alt+R) i można dodać również czas - godz. min. sek. Zdaje się, że inne programy do katalogowania zdjęć też mają opcje masowej zmiany nazw. Wspomniany Total Commander j.w.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ta karta nie jest już produkowana, choć jest całkiem przyzwoita, o ile oryginalna (zapis 30MB/s, odczyt 60MB/s). Zobacz sobie aktualne Extreme 120MB/s odczyt, 60MB/s zapis. Sprawdź w Sandisk Store - tam są na pewno oryginalne. Bo ta Twoja z aukcji, to przyjrzyj się zdjęciu pudełka w opisie..
Tak jest, SanDisk Extreme III lub IV 16GB może być jak najbardziej. Ja mam kilka tych kart o różnych pojemnościach i nigdy żadna nie odmówiła współpracy :)
Polecam zakup z jakiegoś sprawdzonego źródła, bo niestety trafiają się podróbki :(
No rozumiem. Rozwiązań co do możliwości programów jest sporo. Tylko, czy szybciej/lepiej/bezpieczniej/bardziej bezproblemowo jest zrzucając zdjęcia bezpośrednio od strzału zmieniać nazwy, niż robić dwa razy robotę (raz zrzucać jak leci - niby szybciej, a potem zmieniać nazwy)?
Podejrzewam, że to rozwiązanie które proponujecie bardziej przyda się przy pracy na dwa body. Wtedy trzeba by chyba zrzucić jak leci, posortować po dacie i godzinie i wtedy zmienić nazwy (gdybyśmy chcieli mieć chronologicznie, bo np. mamy dwa te same body)?
Koledzy aparatu dalej nie odnajduje. Dodam, ze za pierwszym razem go odnalazł, ale nie zainstalował. Kupiłem czytnik kart podpiąłem i pokazuje mi się dysk (f), ale nie pokazuje zdjęć. Kiedy wejdę we właściwości tego dysku pokazuje, że jest do połowy zapełniony (bo tak w sumie jest), ale czemu nie pokazuje mi plików? Jestem troszkę załamany:(
W pierwszej kolejności sprawdź na innym kompie czy masz to samo...weź czytnik z kartą i podepnij do innego kompa.... jeśli będzie tak samo to może coś jednak z kartą Ci się dzieje, jeśli jednak na innym kompie będzie OK, to wtedy możesz mieć problem z wejściem USB tak jak koledzy wyżej gdzieś pisali.
Sprawdź jeszcze czy możesz dokonywać jakichkolwiek operacji na karcie ( podpiętej pod czytnik)... skopiuj jakieś inne zdjęcia na tę kartę, zobacz jak karta/czytnik reaguje? BTW, a na aparacie możesz przeglądać zdjęcia które zrobiłeś?
Nie wiem jakie zdjęcia masz na karcie, ale może warto spróbować format z pozycji aparatu, a nawet format z pozycji windows.
Dla mnie generalnie to dziwna sprawa... ale czasem to wina nie leży po stronie sprzętu a obsługującego go... ;)
Karta nie przyjmuje zdjęć z komputera. Nie mam jakiś ważnych zdjęć na tej karcie. Jestem początkującym i to wszystko takie próbki są:) Kiedy karta jest w aparacie nie ma problemu z zapisywaniem i przeglądaniem zdjęć. A jak się robi takiego formata karty? A może też być wina komputera. Przymierzam się do jego czyszczenia i wgrania nowego systemu, bo już strasznie się przycina.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ciacho1989
Karta nie przyjmuje zdjęć z komputera.
Czy coś Ci komputer mówi? Jakiś error albo cokolwiek?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ciacho1989
A jak się robi takiego formata karty?
Z pozycji aparatu, wchodzisz w menu i szukaj po zakładkach, sam dokładnie nie pamiętam jak się zakładka nazywa, ale w jednej z nich ujrzysz: formatowanie.
Z pozycji windowsa: Mój Komputer->PPM (prawy przycisk myszy) na dysk wymienny (F:?)-> formatuj -> formatowanie szybkie
Może karta już leciwa, albo ma sporo błedów / bad sektorów... użyj oprogramowania testującego pamięć: h2testw to taki przykład...ale pewnie jest wiele innych i pewnie z możliwością naprawy/częściowej naprawy...
Cytat:
Zamieszczone przez
Ciacho1989
A może też być wina komputera.
Tu raczej nie szedłbym w tę stronę...a przynajmniej dopóki nie wyczerpiesz wszystkich innych opcji związanych z kartą. A sprawdzałeś na innym kompie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
Cytat Zamieszczone przez Ciacho1989 Zobacz posta
Karta nie przyjmuje zdjęć z komputera.
Czy coś Ci komputer mówi? Jakiś error albo cokolwiek?
nie ciągle niby kopiuje, ale to trwa bez końca i przerywam, ale nawet jednego 1% nie skopiuje.
I na innym kompie jeszcze nie sprawdzałem może jutro.
Należy wykluczyć inne ewentualności niż wina karty czyli zobacz jak wygląda sytuacja przy kopiowaniu bezpośrednio z czytnika, sprawdź na swoim komputerze z inną kartą oraz sprawdź rzeczoną kartę na innym komputerze.
Tylko tak określisz przyczynę.
Od "zawsze" zrzucam pliki CR2 z karty i czytnik w kompie przez LR do zewnętrznego dysku i tam są posegregowane.
Katalogi to lata a podkatalogi i dni z exif. LR służy do zarządzania tą bazą danych
Wstępne oglądanie to zawsze w LR.
Gdy chcę obrabiać to wczytuję z dysku zewnętrznego do kompa i otwieram w PS
Miałem przykre doświadczenie z "zewnętrznym" czytnikiem kart, od czasu do czasu podczas kopiowania fiksował.
Zmiana czytnika była skutecznym lekarstwem
jp