Odp: Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 450D Obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
HAMA to też dość słabiutkie filtry. Nie mówię żeby od razu kupować za 200-300PLN ale wystarczy choćby HOYA lub MARUMI . To wydatek rzędu 100-150 PLN.
To prawda, porównując hame polar do Hoya HMC Super PL-CIR
wypada bardzo słabo,choć przyzwoite (poprawne) efekty można nim uzyskać.
Warto na polar wydać nieco więcej kasy. Swego czasu Hoya HMC Super PL-CIR można było kupić w promocji jakiś czas temu w dość atrakcyjnej cenie
A jak się ma HMC do Pro1 Digital Hoyi? Znalazłem temat na forum ale sprzed 5 lat i się zastanawiam czy doszła jakaś alternatywa? Wydać 250zł raz a porządnie to nie problem.
Za 250 możesz już szukać używanych B+W. Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl test może i stary, ale właściwości optyczne się nie zmieniają. Na allegro wczoraj gdzieś widziałem licytację od złotówki 72mm Marumi... Cena nie powinna przekroczyć 120~130.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
A jak się ma HMC do Pro1 Digital Hoyi?
HMC według mnie lepiej wypada
Kupiłem dokładnie ten B+W KSM C-POL MRC 72 mm za 150zł więc chyba dobra cena i filtr jeden z lepszych (3 miejsce) :)
wrzuć jakieś fotografie (sample)
Filtra czy sample z założonym filtrem? :) Jakieś instrukcje co do sampla z założonego filtra? Mogę jutro autko zrobić bo nic mi do głowy nie przychodzi :)
Sezamek, niebo w słoneczny dzień, lub wodę, lub nocne, tylko jakaś latarnia przydałaby się w kadrze.
Filtr z górnej półki kupiłeś w dobrej cenie 8-)
https://www.dropbox.com/sh/05umt7ertvoyva4/hdWZ4_wWtv niebo oraz oddalone chmury dziś i test kwiatka za szybą. Obiektyw Canon 35mm f/2, mam nadzieję że dobrze ustawiłem filtr.
Obiekty za szybą żeby nie było widać odbicia, musisz robić na wprost, a niebo ładnie spolaryzował