Odp: lustrzanka dla poczatkujacej amatorki
Cytat:
Zamieszczone przez
Maksymilian
Peter87 cena 7d z obiektywami kryjącymi zakres od 24 do 200 z światłosiłą 2,8 canona taaa to będzie jakieś 4400 ale euro.
Myślę, ze to dość nietrafne porównanie... Przede wszystkim, dlatego, że Canon nie robi takich mydeł ze światłem 2,8. Tamron i Sigma też nie. Co z tego, że 2,8 jeśli obraz dla wyższych ogniskowych nieostry, okropna aberracja i jeszcze kilka innych wad. Stawianie tego aparatu na równi z 7D i L-kami to delikatnie mówiąc nieporozumienie...
Poza tym uważam, że to właśnie zakup czegoś takiego spowoduje przylgnięcie do trybu auto i brak chęci rozwoju.
Btw... My tu gadu gadu, a główna zainteresowana chyba zapomniała, że zadała pytanie... :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Maksymilian
W celu zaspokojenia ciekawości yrats. Otóż uważam, że większość początkujących w fotografii jest przytłoczona techniczną stroną świadomego wykorzystania wszystkich możliwości lustrzanek. Znacząca część z tych osób nigdy nie wyjdzie poza zastaw kitowy i zielone okienko. Dla tych, którzy wsiąkną w materię, aparat który podałem za przykład i tak zaspokajać będzie wszystkie potrzeby przez długi czas
Dziękuje za rozwinięcie tematu. Teza ciekawa. Oglądnąłem też sugerowany sprzęt. Jakoś nie widzę różnicy, poza kształtem tego zielonego, dla której w lustrzance ktoś miałby przykleić się do tego zielonego , a w tym czymś z malutka matrycą nie, ale ostatnio tak wiele rzeczy mnie zaskakuje, że daję wiarę Twojej tezie. Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mka
Hej,
chciałabym kupić lustrzankę, która mi posłuży i na której będę mogła się uczyć.
Myślałam o Canonie 600d i obiektywie Tamron 17-50 (choć ten obiektyw nie ma chyba dość dużego zbliżenia).
Co o tym myślicie?
Marta
świetna opcja, dobry niedrogi aparat do tego fajne szkło, polecam zamknąc temat a koleżance zamówić sprzęt, zalogować się w dziale galeria i oczekujemy na zdjęcia , pzdr
Wymieniony powyżej "kompakt" ma bardzo dobre recenzje. Nie zmienia to jednak faktu, że posiada mniejszą matrycę niż w aps-c. Aparaty zwane lustrzankami czy bezluserkowce również posiadają "zielony" program, ale ich przewaga to wspomniana matryca i możliwość podpinania różnych obiektywów. Autorka wątku widać, że poczytała i trafnie dokonała wyboru. Więc nie ma co odwodzić Jej od tego zamiaru. A jeśli miała by budżet potrzebny na zakup RX10 to przy 600D i Tamim można pomyśleć o paru fajnych "drobiazgach". ;) Nawet rzy nowym sprzęcie starczyłoby na porządną lampę błyskową lub c50-250. To tak z pamięci.