Uczę się :P
Wersja do druku
Uczę się :P
co uwielbiam w szklach m42 to bokeh
w bagnecie EOS bokeh jest kiepski?;)
Hej! Świetne foty i pomysły tak na początek. Tak ostatnio myślę również o obiektywach m42... zbyt dużo o tym wszystkim nie wiem, ale chciałbym zakupić jakiś fajny obiektyw i się pobawić, ale nie wiem jak dokładnie. Tzn. Przykładowo mam jakiś obiektyw i co dalej? Posiadam Canona 7d następnie potrzebuję przejściówki tak?
taka może być: Adapter M42 do Canon EOS Przejściówka M42 - EOS EF (4027884388) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ??
I co dalej coś tam wygrzebałem i czytałem, że mogą być problemy z lustrem, że obiektyw może haczyć czy coś... jak to jest z obiektywami m42.
Z tego co mi wiadomo to tylko jakis takumar haczyl o lustro
Fajne zdjęcia - ciekawie wykorzystane zalety (wady;)) szkła.
Nie tylko.
Zasadniczo im szersze szkło, tym ryzyko, że będzie haczyło większe. Z 50-tek na pewno haczy (na FF) Yashica 50/1,7 z mocowaniem M42 i niektóre wersje Tessar-ów 50/2,8
--- Kolejny post ---
Drogi :mrgreen:
Co do obiektywów faktycznie są modele które mogą wadzić o lustro - można się sugerować tą stroną Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr
Jeżeli chodzi o adapter mam taki MASSA adapter M42 do Canon - Adapter - Fotozakupy.pl
A czy spodoba Ci się zabawa z tymi obiektywami ? to już inna sprawa _ najlepiej mieć znajomego który udostępni sprzęt i będzie można sprawdzić czy się w tym odnajdziemy.
ZDJĘCIE 6
Jeszcze z olkowej puszki
Dzięki małemu spacerkowi i tej fotografii pojawił się obiektyw EF 85 mm f/1.8 USM
pozdrawiam
ZDJĘCIE 7
charakteryzacja mojego pomysłu i wykonania - fajna zabawy przy tym była
Z serii płomienie życia
DOTYK ANIOŁA
"Rzuć słowa przeszłości i teraźniejszości
Rzuć słowa nadchodzących dni
Zaśpiewaj pieśń dla upadających aniołów"
SWEET NOISE
Powiedziałbym, że "********e", ale nie wiem czy można przeklinać ;)
EDIT
...jednak nie można :]