Może pytanie trochę nie na miejscu, ale używam od dawna PSE 9.0 i CameraRaw jest dla PSE 9.0 w okrojonej wersji, która nie ma wyboru Przestrzeni barwnej.
Może jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie tego w ACR lub "wywołanie" tego ustawienia ?
Wersja do druku
Może pytanie trochę nie na miejscu, ale używam od dawna PSE 9.0 i CameraRaw jest dla PSE 9.0 w okrojonej wersji, która nie ma wyboru Przestrzeni barwnej.
Może jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie tego w ACR lub "wywołanie" tego ustawienia ?
Chyba jednak to wina systemu z tymi kolorami i kwestia teraz odpowiednich ustawień grzebiąc w zakładakach z tym związanych. Jak już wspomniałem na win.7 było wszystko dobrze.
--- Kolejny post ---
Widzę, że problem sam się naprawił jakoś. A tak w ogóle to w aparatach przestawiłem na neuralny i przy podglądzie w picasa jest lepiej. Ale najważniejsze, że w cr2 jest tak jak ma być. I co ciekawe zdjęcia wykonane dużo wcześniej też wyglądają tak jak mają wyglądać.
Poczytaj tez troche o color management, nawet jak zrobisz wszystko dobrze to jak wyswietlisz w programie bez CM, to wyjdzie kicha.
A poniewaz takich programow jest sporo, wiec najbezpieczniejsza przestrzenia kolorow jest sRGB, ktora mniejwiecej uzywaja wszystkie programy.
Wyzerowanie ustawien na zero/neutral nie zmieni Ci nic w RAWie. Co najwyzej jpg wygenerowany przez puszke bedzie blizszy temu co zobaczysz gdy otworzysz RAWa
Akurat color mangement mam na zajęciach z cyfrowych technologii graficznych. Zaczynając od komputerów kończąc maszynach i urządzeniach przeznaczonych do poligrafii.
Powiem tak, problem już jest po prostu rozwiązany. Temat na pewno komuś się przyda w przyszłości. Było tutaj poruszonych kilka kwestii konfiguracji itd... Parę linków do poczytania też na pewno wyjdzie komuś na dobre. Dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Pozdrawiam!
Cześć, pozwolicie że się podłączę...problem mam zasadniczo bardzo podobny, jeśli nie taki sam jak autor wątku a mianowicie: zdjęcia zrobione w RAW otwierane w LR oraz DPP wyglądają totalnie inaczej jakościowo, w LR zdjęcia są przytłumione oraz pojawiają się szumy już przy ISO 200 a DPP wyświetla je tak jak zostały zrobione, czyli takie jakie widziałem na podglądzie w puszce. Przeczytałem wszystkie Wasze wypowiedzi i rozumiem mniej więcej Wasze wypowiedzi :) ale...nadal nie rozumiem dlaczego zdjęcia nie obrabiane w żaden sposób, po skonwertowaniu do jpeg również posiadają w/w różnice. Moim zdaniem LR psuje jakość zdjęć już w momencie otwarcia, co jest dla mnie bardzo przykre ponieważ ten program daje mi o wiele więcej możliwości obróbki niż DPP i chciałbym go używać nadal. Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia skonwertowane bez jakiejkolwiek ingerencji, być może wystarczy zmienić jakieś ustawienia w LR aby zyskać podobny efekt. Liczę na Waszą pomoc.
https://lh3.googleusercontent.com/-B...MG_4003dpp.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-T...o/_MG_4003.jpg
parametry: AVB, ISO 200, f 5.6, EV -1/3
Może i przeczytałeś, ale na pewno nie zrozumiałeś.
Nie da się wyświetlić RAW-a na ekranie bez żadnej obróbki (no, chyba że podgląd w trybie HEX :mrgreen:).
Skoro eksportujesz z RAW-a do jpega w Lightroomie, to obróbka musi nastąpić. A że następuje to wg innych algorytmów niż w DPP, to już inna bajka.
Po prostu nie pasują ci defaulty w Lr i powinieneś je zmienić wg własnych upodobań.
BTW: Ten pierwszy obrazek to jest z DPP? W takim razie suwaki na pewno nie są na standardowych ustawieniach (pewnie podciągasz saturację w puszce).
Ja to w ogóle ostatnio zaprzestałem używać Lr do wołania RAW-ów, gdyż po prostu nie potrafię wyciągnąć takiej "ładności" jaką zapewnia DPP... ;)
DPP tylko kolory daje fajne, cała reszta to bida z nędzą, niestety.
Człowiek sie nasłucha,naczta ,a później sie miota ... ;) .
-LR,DPP,PS,Fast Stone,PhotoFiltre,After Shot i jeszcze inne,a efekty obróbki do d ........... .
Nawet jak fotka znośna .
Ja się cieszę, że wyjeżdżam na mc wakacji z dala od forum, bo ostatnio nic tylko latam z kartami testowymi i szukam BF, FF albo kalibruje co się da ;-) A tak poważnie to też mam tak, że odpalam Lightrooma i się pokaują fajne foty a po sekundzie płowieją i blakną. Nie ogarniam już tych wszystkich kolorów, profili, adobów, srgbów, kalibracjów, Icców, do drukarki, do monitora, do aparatu, do obiektywu. Wakacje, bagażnik sprzętu i radość fotografowania (z BF i FF :-)