Odp: Wymiana 400D na 60D - jak odczuwalna będzie różnica?
Dla mnie 60d to też taka trochę plastikowa zabaweczka. Gdyby chociaż miał mikroregulację AF, to byłby o wiele bardziej funkcjonalny i mógłby kandydować na aparat serii XXd. Bez tego nie jest wcale o wiele lepszy od 600d. Na Twoim miejscu kupiłbym porządne body, jeśli zależy Ci na nowym sprzecie to kwota jaką chciałeś wydać na 60d jest za mała. Jednak można kupić 70d/7d z niskim przebiegiem i to na ważnej jeszcze gwarancji producenta. Taki wybór byłby dla mnie najlepszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam89
Dla mnie 60d to też taka trochę plastikowa zabaweczka. Gdyby chociaż miał mikroregulację AF, to byłby o wiele bardziej funkcjonalny i mógłby kandydować na aparat serii XXd. Bez tego nie jest wcale o wiele lepszy od 600d. Na Twoim miejscu kupiłbym porządne body, jeśli zależy Ci na nowym sprzecie to kwota jaką chciałeś wydać na 60d jest za mała. Jednak można kupić 70d/7d z niskim przebiegiem i to na ważnej jeszcze gwarancji producenta. Taki wybór byłby dla mnie najlepszy.
Ile czasu używałeś 60D ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam89
Dla mnie 60d to też taka trochę plastikowa zabaweczka. Gdyby chociaż miał mikroregulację AF, to byłby o wiele bardziej funkcjonalny i mógłby kandydować na aparat serii XXd. Bez tego nie jest wcale o wiele lepszy od 600d.
To, że ma korpus nieco "plastikowy" nie jest odnośnikiem jakości zdjęcia jaki generuje.
Mikroregulacja jest przydatna, ale tylko w jednym przypadku z niej korzystałem w 50D.
Lepiej jednak wziąć do ręki i porobić jakieś zdjęcia.
Obawiam się, że mamy nieco inne pojęcie "lepszości", z mojego przyzwyczajenie do dwóch kółek już wynika, który byłby bardziej funkcjonalny.
Robert, pamiętaj że na tym forum to sami 'reporterzy wojenni' którzy po godzinach dorabiają aparatem w ciesielce...8-)
Ha, dobre.
Mam propozycję, aby do każdego canonka dodawali w gratisie młotek 1/2 kg :)
Zawsze będzie można gwoździe wbijać na zamianę.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Robert, pamiętaj że na tym forum to sami 'reporterzy wojenni' którzy po godzinach dorabiają aparatem w ciesielce...8-)
a raczej, wszyscy do bólu znają aparaty ,których nigdy nie mieli w reku
Ergonomia, szybkość, AF, wyświetlacze, bateria itd... itd o matrycy nie wspomniałem...
Co by tu nie pisać to będzie na plus.
Najważniejsze, obsługa i obrazek
Lepiej zakup dobre obiektywy 10 - 22 +50 f1.4 + 70-200 f/4 i 400D pokaże pazurek .Wymiana na 60 D niewiele da poza ergonomią puszki jeśłi podepniesz dalej mydlane sigmy i niecelne tamrony .Przejście w twoim wypadku miało by sens gdybyć celował w 7D + 24-105 f/4 każda inna wymiana stracisz kase nic nie zyskasz w obrazku .Proszę o udowodnienie mi wyższości 60D + 50mm f1.8 i te sigmy nad 400D + 50 f1.4 i 70-200 f4 światło dzienne iso do 400 .
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
.Proszę o udowodnienie mi wyższości 60D + 50mm f1.8 i te sigmy nad 400D + 50 f1.4 i 70-200 f4 światło dzienne iso do 400 .
Wystarczy użyć 60D, już samo kliknięcie migawki jest miłe dla ucha i wyższe ISO używalne bez specjalnego odszumiania.
Może pożycz i fotografuj przez dzień lub dwa, sprawdź jak działa AF, a wówczas zmienisz zdanie.
Moim zdaniem, nie ma czego udowadniać - to trzeba samemu się przekonać.
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
jeśłi podepniesz dalej mydlane sigmy i niecelne tamrony .
co prawda to prawda, sigmą lub tamronem praktycznie nie da się zrobić dobrego zdjęcia. Absolutne minimum dla canonowców to canon 18-55 DC