a może rozważ np nowego 6d na raty?
Wersja do druku
a może rozważ np nowego 6d na raty?
wlaśnie myśle powoli o 6D i tutaj mam pytanie, gdyż nie mam ciśnienia na zakup w tym momencie
- czy cena może jeszcze spaść - powiedzmy do końca roku?
- czy znacie jakiś sklep gdzie można go dostać na raty 0%
Nie za bardzo rozumiem tego polecania 5d1. To już mocno przestarzała konstrukcja i niezależnie od przebiegu będzie to aparat do wymiany "za chwilę". Każda osoba która zajmuje się fotografią profesjonalnie na codzień (profesjonalnie mam na myśli, że utrzymuje się z fotografii) powie Ci dokładnie to samo. Tłumaczę to sobie wyłącznie ciśnieniem na pełną klatkę, "byle by" mieć, nie zważając na wszelkie inne aspekty.
Jeśli już pełna klatka, to lepiej trochę dołożyć i kupić używany 5dII albo rozważyć kupno na raty konstrukcji takiej jak 6D.
Raty nie wchodzą w grę, gdyż mam kredyt na samochód, a z czegoś żyć też trzeba. Na chwile obecną mam wybór 50D, 60D, bądź 5D MKI. Koledzy pisali, żeby brać 5tke, więc takiej szukam. Mam nadzieje, że dobrze robię?
5D to dobry aparat, aczkolwiek wolałbym dołożyć do 5DII .
nie potrafię dać dobrej odpowiedzi moim zdaniem - do fotografowania rodzinnego tak, do koncertów jeśli amatorsko to pewnie też, na planie filmowym nie wiem ale może już nie, przy takiej szklarni jeśli robiłeś na cropie i było dobrze to będzie dobrze ale mz szklarnia 35 i 70-200 pasuje bardziej do FF (przynajmniej dla mnie bo to indywidualna sprawa). ogólnie to moim zdaniem żaden nie jest zdecydowanie lepszy od drugiego, sprzęt jest na tyle "dobry" ile kosztuje. widziałem świetne zdjęcia z 50D i bardzo słabe z 5D chyba nawet mark III.
Ja nie zdecydowałem się na zakup głównie przez wiekowość tego sprzętu, nawet tak trywialny aspekt jak wyświetlacz, wiem że wyświetlacz zdjęć nie robi ale jak pomyślałem o powrocie do stanu z okresu 350D to trochę mnie ruszyło, chciałem coś zdecydowanie nowszego jeśli to byłby 5DII to bym wiele nie myślał i brał.
Teraz, to całkiem mnie rozbiliście...
To, co piszesz, to spojrzenie z punktu widzenia zawodowca.
Ale tutaj, w przypadku hobbysty, 5D1 ma sens jak najbardziej.
Jeśli Twoim zdaniem 2-letni Golf jest lepszy od 5-letniej E-Klasy, to tak.
Mateusz. - nie ma porównywać 50, czy 60D do piątki, bo to dwie różne bajki.
Podobnie różnią się 5D1 i 5D2 mimo, że wyglądają prawie tak samo. To dwa inne obrazki.
Powiem Ci tyle, że mam oba i jeśli mam zabrać któregoś na zdjęcia, jest to przeważnie Mk1.
Jeśli masz okazję kupić takiego w dobrym stanie, nawet się nie zastanawiaj.