Najlepszą opcją byłaby zdaje się para YN-622. Będą one pozwalały na obsługę wszystkiego co ta lampa potrafi, czyli i TTL i HSS.
Pozdrawiam
Grabus
Wersja do druku
Najlepszą opcją byłaby zdaje się para YN-622. Będą one pozwalały na obsługę wszystkiego co ta lampa potrafi, czyli i TTL i HSS.
Pozdrawiam
Grabus
potwierdzam i polecam: YN-622 (parka oczywiście) + 568EX + 6D można sterować z menu aparatu
Lampe YN-568EX mozna zdalnie sterowac za pomoca:
ST-E2 - sterownik IR
C580 lub YN568II - na sankach aparatu, sterownik IR, ekonomicznie calkowicie nieoplacalne
YN622C - radiowo, duzo lepiej niz IR i tanio
PW - radiowo, ale drozej niz YN622, ale mozliwosci wieksze
... i jeszcze pare radiowych wyzwalaczy z ttl'em
--- Kolejny post ---
Ja tez polecam YN622 (z wlasnego doswiadczenia)
Jak wygląda sprawa sterownia mocą lampy, chodzi mi sytuację gdy na sankach mam wyzwalacz, na którym jest pierwsza lampa a druga nazwijmy ją "kontra" jest na drugim wyzwalaczu na statywie. Czy ustawiając moc lampy w menu aparatu zmieniamy jednoczenie ustawiania dwóch lamp? czy mam możliwość sterowania lampami oddzielnie.
Nie wiem czy dobrze myślę ale gdyby tak lampę ( ta na wyzwalaczu na sankach ustawić w M - sterowanie jej w menu lampy ) a kontrę w eTTL to zmieniając w menu aparatu będę sterował tylko kontrą?
Zależy co ustawisz w menu. W trybie M możesz sterować albo wszystkimi lampami na raz, albo podzielić na kanały A, B i C i sterować każdym osobno. W E-TTL ustala się proporcje mocy pomiędzy lampami.
W zasadzie to innego wyjscia nie masz, lampa (a w zasadzie odbiornik) musi nalezec do ktorejs grupu A, B ,C. Lampa na nadajniku chyba domysnie nalezy do grupy A.
W trybie M ustawiasz moc osobno dla kazdej grupy, ustawienie jest wazne dla kazdej lampy z grupy. W TTL ustawiasz proporcje pomiedzy A:B i moc grupy C (A:B+C) Czyli najlatwiej A i B to klucz i wypelnienie, a C tlo
Witam wszystkich :)
Potrzebuję lampy z TTLem do mojego 6D.
Używać będe do fotografowania w słabych warunkach oświetleniowych, na imprezach itp., a także podczas sesji plenerowych (do doświetlania).
Mam 2 typy...i dylemat, nie wiem co wybrać:
-Voeloon V-760
-Canon 430EXII.
Kusi mnie ten Voeloon, ale pierwszy raz słyszę o tym producencie i nie wiem czego się spodziewać. Czytałem parę testów, niby nie ma się do czego przyczepić, ale nie dowiedziałem się nic ciekawego nt. niezawodności tego cuda.
Proszę o pomoc ;)
A może Yongnuo?
test veoleoonów miałeś z jednym z ostatnich digital foto video(chyba 11 albo 12 z 2013 roku). W testach wypadł raczej ok. Osobiście stawiałbym jednak na yonguno. Przetestowany przez wielu użytkowników, także z tego forum. Sprawdzałem na swoim 6d 568 i 500. Obie działały bez problemów. Problemy miałem z 565. Zostawał mi na zdjęciach czerwony szlaczek od wspomagania af. Ostatecznie z lampą się wstrzymałem(pojawiło się okazyjnie szkiełko), więc pstrykam dalej 550ex, którą jako lampę główna zastąpię yongnuo 568, a canon zostanie jako slave.
Pamiętaj, że 568 to odpowiednik canonowskiej 580-tki. jeżeli szukasz lampy słabszej(niekoneicznie ze względów finansowych), to z yongnuo wystarczy Ci 500ex.