Odp: Canon EF 50 mm f/1.2 L
Jaki sarkazmu? To nie ja w każdym wątku przy każdej okazji krytykuję 50L i wychwalam sigmę, nawet tą której jeszcze nie ma.
Znowu... na razie to jedna sigma okazała się może trochę lepsza od jednego canona, ale co ja tam wiem?
No, a wypowiedzi na poziomie też się chwali... ciesz ucho ile wlezie :mrgreen:.
P.S. Czekam na te ostre jak żyleta sample. Oby jutro było słońce i temperatura na plusie, bo mogą okazać nie takie ostre lub ich nie będzie... ;).
A co się stało z tą rewelacyjną, niezniszczalną sigmą 85, że tak długo leży w serwisie?
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Coś mi mówi, że to właśnie jest powiększenie 100X i wtedy takie mydełko jest.
Ale tym się przejmują tylko ci co fotografują mury z cegieł i rzędzy bateryjek.
zachowując wytyczne dystans=50x ogniskowa to kadr by wyglądał inaczej.
Odległość 50x ogniskowa to warunek dla sprawdzenia poprawności działania AF. Przy takim założeniu obiektyw byłby do użytku dopiero od 2,5m.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
A co się stało z tą rewelacyjną, niezniszczalną sigmą 85, że tak długo leży w serwisie?
upadla 2x na kafle w kosciele :D
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
czekam jedynie na premiere tego szkla, bo sadzac po ostatnich premierach Sigmy mozna zakladac, ze znowu osmieszy Canona.
a ja lubie sie smiac, jak jakis monopolista zostaje zaplodniony w anusa, przez rzekomego impotenta :D
Ale o czym Ty piszesz ;)8-) ?
Przecież to Sigma żeruje na czyichś dokonaniach wypuszczając nie zawsze kompatybilne kundle do cudzego systemu. Niech stworzą najpierw swój system i zainwestują w niego tyle co Canon to pogadamy o jakichś monopolach.....
......a zapomniałem przecież oni stworzyli swój bagnet i chyba nawet jakiś aparat spłodzili. Sądząc po niebywałym sukcesie rynkowym tej przełomowej konstrukcji - że użyję Twojej terminologii - możliwości rozrodcze mają imponujące :lol::lol:.
o nie nie nie, z pelna swiadomoscia premedytacja nie podejmuje rekawicy i nie rozpoczynam kolejnej polemiki wyzszosci systemow.
szkoda pradu ;)
stay tuned!
Mam raczej mocno wywazone zdanie na temat: obiektywy oryginalne i tzw "kundle". Uzywalem juz w kilku systemach jednych i drugich, z podobnymi wynikami. Najczesciej tzw kundle sa tansze, choc nie zawsze, slabiej wykonane, choc nie zawsze i slabsze optycznie i tu roniez sa wyjatki. Chetnie siegam po te wyjatki, poniewaz szukam zwykle wlasnego optimum (jakosc/cena/czestotliwosc uzywania). Sa rowniez obiektywy specyficzne, niedostepne u konkurencji. Takim obiektywem jest 50-ka ze swiatlem 1.2 i AF-em. Ten obiektyw mozna miec jedynie w oryginale i dyskutowanie o alternatywach nie ma sensu. Osobnym tematem jest, czy ktos tej przyslony potrzebuje, czy tez nie, ale to rowniez jako bardzo osobiste zapotrzebowanie, nie podlega dyskusji. Wiec po co te szarpaniny? Trzeba sie cieszyc, ze jestesmy w systemie, ktory taka mozliwosc oferuje i nie zatrowac atmosfery ;)
Pisalem to ja, ten, ktory oddal 50L do sklepu ze wzgledu na tragiczny focus shift :( Tym niemniej nadal uwazam, ze to fascynujacy obiektyw i kiedys do niego wroce, moze w wersji II ;) Na razie jestem zachwycony Sigma 35/1.4 Art.
PS. Specyficznym wyjatkiem "kundla", w tym wypadku az strach to napisac jest Zeiss, tu chyba nie ma watpliwosci ;)
Ok, cos tam pstryknalem.
Nie wiem wogole jak sie dalem namowic, na robienie smiesznych testow na sprawdzanie ostrosci obiektywu - analizujac cropy.
No ale zdeklarowalem sie - to nie bede rzucal slow na wiatr..
Sigma 35/1.4
crop
24LII
crop
Pliki kompletnie nie ruszane, export z LR w defaultowych ustawieniach.
Ostrosc ustawiana z LV, na wyraz LP1319
Dla latwiejszego porownania, wrzucam linki do Twoich crop'ow z 50L
Ja tam dalej twierdze, ze 50L na pelnej dziurze to mydlo - i tyle.
No ale jak komus 50L pasuje, to git :D
ja myślę ze cala pule weźmie ten producent ,który wypuści serie obiektywów dedykowana;
-pudelkom
-bateriom
-mury tudzież okna
mam podejrzenia ,ze nawet chyba jest nowy rodzaj sexu
dochodzenie nad zdjęciem otwartego pudelka(panowie) i bateryjek (panie);)
Jedni dochodza na widok zdjec pudelek/bateryjek, a inni piszac zbedne komentarze, nie wiem co jest mniej szkodliwe ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Ok, cos tam pstryknalem.
Nie wiem wogole jak sie dalem namowic, na robienie smiesznych testow na sprawdzanie ostrosci obiektywu - analizujac cropy.
No ale zdeklarowalem sie - to nie bede rzucal slow na wiatr..
Sigma 35/1.4
crop
http://www.maciej-kozlowski.pl/IMG_8125-2.jpg
Zaciekawiło mnie to foto, bo mydło to właśnie tutaj widać - na tej Sigmie. W jakich to warunkach robiłeś ? Mnie się nie udaje nawet zbliżyć do takiego efektu, robiłem w ostrym świetle, w rozproszonym, pod światło i nic :)
http://www.kubacichocki.pl/14/s35.jpg