Ja co jakiś czas zbieram informacje o Sigmie 15mm Fisheye i przymierzam się do niej, bardzo podoba mi się obrazek z tego szkła.
Wersja do druku
Ja co jakiś czas zbieram informacje o Sigmie 15mm Fisheye i przymierzam się do niej, bardzo podoba mi się obrazek z tego szkła.
Ja w swoim 50D miałem "rybkę" Samyanga 8mm cztery lata, fakt długi okres "uczyłem" się jego "manualności", ale jak już go "opanowałem" wyczyniał cuda ;)
Wolę więc przyoszczędzić i kupić manualnego Samyanga do pełnej klatki, a zaoszczędzonego tysiaka (w porównaniu np do Sigmy i jej autofakusa) przeznaczyć na coś innego ;)
https://www.youtube.com/watch?v=MQGcqv8JO2M
Co powiecie o nowej wersji Zenitara 16mm? Nowa obudowa i nowe opakowanie tylko? Jakościowo tak samo średniak?
Sigma 15 2.8 - fajne szkło, ale AF to czysta loteria. Jeszcze na zewnątrz jest OK, ale sala weselna, ciemniejszy kościół to tragedia. Lepiej od razu przejść na manuala. Optycznie też bez szaleństw. Tyle że nie za bardzo jest co innego do kupienia, poza 8-15L, ale on i ciemniejszy i 2x droższy
Tak nie do końca na moje pytanie odpowiedziałeś :)
Jakbyś ktoś coś podrzucił na temat Zenitar z nowej obudowie to byłbym wdzięczny bo zastanawiam się nad tym szkiełkiem do mega szerokich zdjęć.
Nie czaję na prawdę.
Pytałem czy Zenitar w nowej obudowie to ta sama jakoś co stary Zenitar? Serio pytałem o sample jak Zenek wygląda na pełnej klatce? Sampli ze starej wersji w necie jest pełno. Za to z nowej jakoś ciężko znaleźć.