Masz KIT ustaw sobie te 50 mm i zobacz jak pasuje.
Wersja do druku
Masz KIT ustaw sobie te 50 mm i zobacz jak pasuje.
IMHO 50 mm na cropie to dość wąsko. Na wycieczki, spacery itp. średnio się nadaje (ze względu na mm), co nie znaczy, że nie da się nim zrobić fajnych zdjęć z wycieczki, ale raczej zapomnij o jakichś szerokich spektakularnych widokach.
50/1.8 jak trafi z AF da o niebo lepszą jakość zdjęcia niż 18-55 i to bez dwóch zdań.
Jasne stałki na początku są trudne do ogarnięcia. Trzeba się ich nauczyć.
50/1.8 ma niestety dość losowy AF (miałem, przerabiałem), ale jest wart swojej ceny.
Uważam, że warto go kupić na początek, ale nie możesz go traktować jako szkło uniwersalne do wszystkiego, bo nieraz będzie za wąsko.
jellyeater dobrze radzi – porób kitem na ogniskowej tylko 50 mm zdjęcia przez tydzień i wyrobisz sobie zdanie na temat ogniskowej 50 mm.
Trochę odnoszę wrażenie, że chcesz mieć tą 50kę a od nas oczekujesz zapewnienia, że zrobisz nią wszystko, że zastąpi Ci ona zarówno szeroki kąt jak i tele :) Niestety tak nie będzie. Z doświadczenia wiem, że 50mm w cropie na spacerze to za wąsko, nie zawsze jest możliwość wycofania i traci się często fajne kadry.
Ja się już pobawiłem małą GO, przeszło mi a z powodu braku wolnych funduszy kupiłem używanego tamrona 17-50/2.8, jest bardziej uniwersalny i wystarczająco jasny a 50mm/1.8 wkręcam już tylko na portrety.
Dużo zależy od tego co się chce focić.
50-tka zabrana na spacer, gdzie chce się focić ludzi, np. dziecko (patrzę przez pryzmat siebie), czy to na cropie, czy na FF jest bardzo fajna (na FF praktycznie tylko ją zabierałem na spacery), ale idąc na wycieczkę, gdzie chce się zrobić również pamiątkowe zdjęcia odwiedzanych miejsc, to już jest za wąsko częstokroć.
Stałki mają swoje plusy i minusy. Grunt to mieć tego świadomość.
Ogólnie to ja rozmyślam czy np kupić sobie tego 50mm, czy lepiej będzie sobie powolutku zbierać i wziąć np, tamrona 17-50 lub sigmę 17-70 :P. Ogólnie podoba mi się ta stałka ze względu na światło. Ja zazwyczaj używam ok 44-55mm i wtedy mam f/5.6, przez co w dzień nie widać problemów, natomiast jak się już trochę ściemni to musem jest co najmniej użycie iso 3200 co w eos 600d już dosyć utrudnia obróbkę i po prostu nie wygląda to za ładnie :P. Więc myślałem o stałce głównie dla tego światła. A gdyby jeszcze była dobra to krajobrazów to po prostu ideał dla mnie xD. Dlatego tak dopytuje o te "do krajobrazów" . Ogólnie myślałem, że można robić parę zdj np krajobrazowych i potem zlepić w panoramę w jakimś programie, ale raczej bez użycia statywu to chyba nie bardzo wyjdzie :P?
Oki, to ja pooglądam a w razie czego dozbieram do tamrona. Dzięki wielkie każdemu, kto zechciał dodać cegiełkę do opinii n.t tego obiektywu :).
mam ten obiektyw od roku. Na poczatku ostrosc bokeh ok. Chuchany i dmuchany obchodziłem się z nim jak z jajkiem. Niestety Rozklekotał się złapał kurz, AF szlag trafił. Jak już napisano b delikatny. Drugi raz bym nie kupił... Jeszcze dycha, ale nastepny bedzie C 50mm 1,4
pozdrawiam
50 1.4 też zbyt trwały nie jest. Ponoć. :) Mnie opinie ludzi którzy go rozwalili zniechęciły do zakupu.