@czornyj ...i jak te zamienniki?:)
Wersja do druku
@czornyj ...i jak te zamienniki?:)
Nadal nie wiem co z trwałością, ale jak pojawią się niepokojące objawy, to dam znać. Zamienniki z chipem PrintLab, kolory po 4,99 szary nieco droższy - 7,99
Witam wszystkich Forumowiczów,
Przeglądałem forum Canona wiele razy w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i teraz postanowiłem się zarejestrować.
Mój "problem" z drukarką MG6250 polega na jak najwierniejszemu odtworzeniu kolorów na drukowanych zdjęciach.
Korzystam z dołączonego oprogramowania Easy-PhotoPrint EX i powiem szczerze nie jestem zachwycony kolorami. Zdjęcia są jakby przyciemnione i mało żywe.
Próbowałem ustawień z włączonymi profilami koloru i bez, a także z automatyczną korektą zdjęć. Jednak otrzymywane rezultaty były takie same (pomimo różnych ustawień kolorów w sterowniku koloru - zmiana tych ustawień widoczna była w wydrukach z programu IrfanView)
Swego czasu używałem iP3000 z której zdjęcia są jakby żywsze, ostrzejsze - tam używałem również Easy-PhotoPrint ale bez EX.
Znalazłem dziś ów program w wersji 3.7 na Windows 7, zainstalowałem , zrobiłem wydruk porównawczy tego samego zdjęcia (ustawienia drukarki były standardowe, ten sam papier 300g/m2 PF300WPPE) i jak na moje przesłonięte szkłami okularowymi oczy, wydruk jest "lepszy", "ostrzejszy" choć jeszcze brakuje odwzorowania kolorów które widzę na ekranie.
Proszę użytkowników owej drukarki o podobny test i ewentualną korekcję moich wniosków.
Jeszcze jedno pytanie. Z jakich programów korzystacie podczas drukowania, gdzie można ustawić profil ICC lub swoje ustawienia? Chodzi mi tu raczej o drukowanie kilkunastu zdjęć na raz i małej korekcji jak to jest w przypadku Easy-PhotoPrint.
Pozdrawiam, Michał
Easy-PhotoPrint byłby idealnym programem, gdyby Canon nie poskąpił możliwości wstawiania profili ICC /ach, ten diabelny marketing/.
Programy przeze mnie wypróbowane to ACDsee w wersji PRO i LightRoom. Obydwa spełniają dobrze swoje zadanie, aczkolwiek LR ma więcej opcji. Nie polecam CyberLink PhotoDirector, ponieważ zmienia kolory na wydrukach, pomimo posiadania opcji wstawiania ICC.
Używek nie ma. Nowych też. Pozostaje PIXMA MG7150, która faktycznie ma 4x droższe zamienniki.
Tu masz porównanie Canon Pixma MG6350 vs Canon Pixma MG6250 - DigitalVersus . MSZ starsza jest jakościowo lepsza w produkcji obrazków.