Nawet po okresie gwarancji? Można im wysłać?
Wersja do druku
nawet po okresie gwarancyjnym aby nie na stukać 100k zdjęć
darmowa wymiana migawki dotyczy tylko jedynek jeśli się rozleciały, mnie to spotkało po ok 30k i takim sposobem mam nową plus trochę nerwów, choć aparat miał z 6 lat
50D proponuje, na allegro można kupić za 1000zł już, lub dozbierać. Ciut nowszy, i mamy jak już ktoś napisał w ty temacie live.
Poza tym:
Oprócz możliwości regulacji AF w obiektywach i znacznie lepszego wyświetlacza LCD 50D w porównaniu z 40D ma jeszcze:
-matrycę 15 megapikseli (10 megapikseli w 40D),
-szybszy procesor obrazu Digic 4 (Digic 3 w 40D),
-ustawianie ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w Live View plus wykrywanie -twarzy (brak w 40D),
-automatyczną korekcja winietowania dla 26 obiektywów (brak w 40D),
maks. 12.800 ISO (3200 w 40D).
znalazłem jeszcze dobrą wypowiedź:
postęp w aparatach z roku na rok jest coraz większy, dzisiejsze lustra wejściowe (entry) mają lepsze czasy i matryce od zaawansowanych dinozaurów PRO.
Wiele osób w ciemno wskazuje dinozaura, ponieważ pamięta czasy ich świetności, a nie śledzi dzisiejszej klasy amatorskiej.
Jeżeli chodzi o matrycę w 1100d to moim zdaniem ma ona tą przewagę nad 40D, że jest CZTERY lata młodsza, a to przepaść przy dzisiejszym postępie w fotografii cyfrowej.
Na uwagę zasługuje tu fakt, że ISO 3200 w 1100d występuje jako standard, a w 40d jako rozszerzenie, robienie zdjęć bez użytecznego ISO 3200 w trudnych warunkach mija się z celem. W mojej opinii jedyna przewaga 40D to szybkość migawki i dobry bufor, jak i pokrętło funkcyjne, a magnezowa obudowa to nie zawsze zaleta (jak potachasz taki sprzęt z podpiętym obiektywem przez cały dzień, to odechce Ci się focenia). Wykonanie takiego 1100d to plastik, grip słaby, ale zawsze możesz podpiąć dla lepszej stabilizacji i chwytu. Zaleta 1100d nad 40d to opcja filmowania, ale nie porównasz go do 500D, czy nowszych, to po prostu dodatek i tak trzeba je traktować.
Ciężko ocenić co w całokształcie lepsze - nowy entry, czy stary semipro, ale obrazkiem nie dostrzeżesz różnicy, za wyjątkiem ISO lepszego dla 1100d. Zatem całokształtem 40D, matrycą 1100d.
Ja bym dyskutował :), ale ilu ludzi tyle opini. Poza tym każdy widzi inaczej jakość obrazka...za wiele czynników iso, zakres tonalny, itd...
"suche fakty" jaki skok technologiczny jest miedzy 1100D a 40D według mnie prócz mpixli nic nie przybyło, dynamika i głębia kolorów mniejsza, szum porównywalny Canon EOS 1100D versus Canon EOS 40D - Side by side camera comparison - DxOMark
Ja kupiłem miesiąc temu 40d z przebiegiem 22k klatek za 1000 zł, w stanie idealnym i jestem bardzo zadowolony. Na początku myślałem nad 1100d, ale jak wziąłem go do ręki to nie wiedziałem jak go złapać :-) 40d z gripem leży mi w dłoni idealnie.