Odp: Jaka lampa do tele? Canon 400mm f/5,6 + EOS 40d.
Myślałem kupić 5d mk2 niestety AF mnie odstrasza gdyż w dynamicznych scenach podobno gorzej sobie radzi niż 40d.
W takim razie odpuszczam chwilowo zakup lampy..
Przemyślę zakup 5dmk 2 ale bardziej kusi mnie 1d markIV - niestety cena... i mało kto sprzedaje.
Szkło jak będę kupował to albo 400 f2,8 albo 600 f4. (aktualnie nierealne ze względów finansowych).
Dzięki wszystkim za zabranie głosu w tym temacie i wyrażenie swojej opinii.
Jak chcesz i mi się będzie chciało :p to mogę porównać AF z obu puszek (5d i 40d) tylko czy to coś da jak nie mam żadnego szkła z usm
Wg moich eksperymentów zasięg 8-10 metrów to sensowny maks. No i - za mkkaczym - efekty takie sobie, co widać po tej sikorce. Jedyne użycie, z którego byłem zadowolony, to delikatne doświetlanie w pełnym słońcu, gdy kierunek światła nie ten.
Uzupełnię wypowiedź r_m'a - 1/250 to ograniczenie aparatu, a nie lampy, szybciej po prostu się nie da bez hss. 40D i tak jest szybki w tej dziedzinie. Resztę rzeczywiście doczytaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Jak chcesz i mi się będzie chciało :p to mogę porównać AF z obu puszek (5d i 40d) tylko czy to coś da jak nie mam żadnego szkła z usm
Właśnie.. bez USM szkoda porównywać gdyż wyniki będą bardzo do siebie zbliżone..
Jeżeli kupię lampę to tylko do zdjęć rodzinnych, które robię okazyjnie. :)
Naprawdę uważacie że zdjęcie doświetlone z przodu jest poprawne, dla mnie ten ptak jest płaski, w ostatecznych rozwiązaniach, gdzie już niema wyjścia oki, ale to jak już nie da się nic innego wymyślić, strzelanie z lampy z przodu jeszcze przy tych ogniskowych, dla mnie jest nietrafione, no chyba że ktoś delikatnie tylko wyciąga cienie, ale zostają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Chcesz używać tej lampy do doświetlania, czy do oświetlenia w całkowitej ciemności?
Używałem Metza 58-1 (jakby odpowiednik 580) z obiektywem 420 mm do doświetlania w dzień w jakichś ciemnych krzakach, około 10 metrów. Bez dodatkowych nakładek, tylko lampa ustawiona na ogniskową maksymalną, chyba 105 mm.
Przykład:
https://lh6.googleusercontent.com/-b...2%2523L001.jpg
Do czego Ci synchronizacja z krótkimi czasami?
Witam.
Mam pytanie z trochę innej beczki. Czy lampa Canon 430 EX II w komplecie z korpusem 7D ma możliwość wyzwalania błysków stroboskopowych ?
nie przeglądasz forum. Tu masz linka :
http://www.canon-board.info/lampy-bl...30ex-ii-73822/
błysk strobo to kwestia lampy
Ta nakładka na lampę nazywa się Flash Extender. Wygląda to tak: "Better Beamer" Flash Extenders - NatureScapes Store - Your Trusted Source for Nature, Wildlife and Outdoor Photo Gear Kilka lat temu kupiłem to ustrojstwo, ale nie pamiętam już gdzie.