Kupię. Jest na mojej liście i przed wyjazdem do Kenii będzie mój. :D
Wersja do druku
Kup sobie 85 1.8 a zaoszczędzoną kasę kup coś innego.
No nie zawsze. Wejdź na forum subaru. Odwieczne pytanie - jaką Imprezę kupić, WRX czy STI? Kobiety o to nie pytają, bardziej o kolor.
Jedna odpowiedz mi się spodobała. Jak nie wiesz co kupić to kup WRX, bo ci co kupują STI wiedzą czego chcą :mrgreen:.
A wracając do wątku, to przy braku zdecydowania najmniejszym złem będzie 85/1.8, w przypadku gdy się okaże, że ta ogniskowa to jednak nie to najmniej kasy umoczysz i dość łatwo go odsprzedać.
Do Kenii to 100-400 będzie pewnie krótko.
Wyszedł nowy tamron 150-600, jak dotychczasowy zachwyt potwierdą testy może być fajną propozycją.
Też o tym dziś pomyśałem. Na safari może być ciekawa propozycja. Wprawdzie nigdy nie byłem i nieprędko się wybiorę, ale nawet w ZOO 450 eq to raczej ciągle krótko niestety. Chyba, że na safari zwierzaki są bliżej niż w ZOO.
Testowałem w sklepie sigmę i porównywałem do mojego C 85 1.8. Canon dużo szybszy. Miałem wrażenie że 2x szybciej przewijał focusem do celu. Sigma jaśniejsza, ale nie o 2/3 a nawet więcej ze względu na winietowanie. Kontrast lepszy na Sigmie. Widać na zdjęciu że to lepsze szkło. Przesunięcie balansu w stronę żółci w Sigmie nie było duże. Nie pamiętam ile dokładnie Kelvinów. Zostałem przy Canonie. Resztę kasy można zainwestować w inne zabawki, a 85 1.8 daje radę na pełnej klatce.
Dziękuję Wam za rady. Kupuję Canona. Ewentualnie z czasem pchnę go na alledrogo, jeśli się okaże za ciemny. ;)
A co do safari i obiektywu, to pomyślę jak już zabookuję lot, a że plan jest na wrzesień, to jeszcze sporo czasu na czytanie zostało. :) Czytałam wątek tego Tamrona na CB, ale jednak jest wielki i ciężki, a ja podróżuję z plecakiem a nie walizeczką na kółkach. ;)
70-200 2.8 też lekkie nie jest.