Odp: Co kupić po Canonie PowerShot S5IS?
Witam,
kilka miesięcy temu byłam w podobnej sytuacji. Posypał mi się S5IS. Bardzo go lubiłam. Mimo, że mam lustrzankę C500D w ogóle się nie zastanawiałam i kupiłam SX50HS. Lubię Canony. Inne firmy nie wchodziły w grę. Teraz SX50 jest moim ulubionym. Jak zwykle ze względu na nieduże gabaryty, funkcjonalność, ruchomy i większy ekran, samemu podnoszony flash, duży zoom (świetna sprawa, ile z tego radochy :-) ) i oczywiście dobrą jakość zdjęć. Oczywiście to nie to samo co lustrzanka, ale dla mnie przede wszystkim liczą się w/w zalety. Pozwala to na wykonanie wielu zdjęć, których nie wykonam lustrzanką, bo albo jej nie mam przy sobie, albo mi na to nie pozwala technicznie (brak dużego zoomu, ruchomego LCD, itp.) SX50 prawie zawsze mam ze sobą. Chwilkę zastanawiałam się nad serią G, ponieważ jest jeszcze mniejsza i ma lepszą jakość zdjęć, ale wolę SX50 ze względu na w/w cechy.
Nie mam żadnych akcesoriów, nie orientowałam się, więc nie podpowiem w tej kwestii.
Wizjer jest taki sobie, ale da się przyzwyczaić.
Dodatkowo niezłe filmiki kręci. Ma różne fajne filtry, bajery. Fajna zabawa szczególnie z efektami: miniatura i aparat zabawka. Świetne zdjęcia wychodzą.
Przy zoomie 50x nie ma problemu z drżeniem ręki. Przyzwyczajenie z S5 robi swoje. Do tego oczywiście odpowiedni chwyt rękami.
Przy zakupie SX50 martwił mnie akumulator zamiast akumulatorków, ale spoko. Dokupiłam 2 zamienniki (Newell i Hahnel) i jest OK.
Szczerze polecam SX50. Teraz można kupić już za ok. 1450-1500 zł. To dobra cena. Ja dałam więcej.
PS. Denerwuje mnie bardzo tylko ten głupi dekielek, który nie odpada sam jak w CS5, tylko muszę go zdejmować sama. To jest kilka sekund dłużej ;-) i jest niewygodne.
Pzdr
Dzięki LuMa za Twój głos!
A czy robisz zdjęcia makro? Mogłabyś mi ewentualnie pokazać jakieś?
Czasem robię makro. Kiedyś częściej. Teraz mam zabawę z zoomem ;-)
Muszę pogrzebać i poszukać.
Znalazłam w necie takie akcesoria do SX50HS:
Amazon.com: 67mm HD Wide Angle Lens Kit For Canon SX50 HS, SX50HS, SX40 HS SX40HS SX30 IS SX30IS Includes 67mm Vivitar 0.43x High Definition Wide Angle Lens with Macro + Necessary Filter Adapter (Replaces Canon FA-DC67A) + 3pc Filter Kit (UV-CPL-FLD)
Trochę się gubię w tych symbolach, czy ktoś się orientuje, czy to można kupić w Polsce?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
LuMa
Czasem robię makro. Kiedyś częściej. Teraz mam zabawę z zoomem ;-)
Muszę pogrzebać i poszukać.
A w ogóle można zobaczyć coś Twojego robionego tym aparatem? :)
Hehe. Można, ale nie mam żadnej galerii w necie, czy coś w tym rodzaju. Jestem strasznym bałaganiarzem, muszę poszukać na dysku. Jak coś wybiorę, to Ci wyślę np. na mejla.
Cytat:
Zamieszczone przez
LuMa
Jak coś wybiorę, to Ci wyślę np. na mejla.
OK., to poczekam.
Czytam "Poradnik użytkownika EOS" (polecam!) i dochodzę do wniosku, że muszę kupić 2 aparaty: kompakt i lustrzankę :roll: :lol:
--- Kolejny post ---
Czytam "Poradnik użytkownika EOS" (polecam!) i dochodzę do wniosku, że muszę kupić 2 aparaty: kompakt i lustrzankę :roll: :lol:
[/SIZE][/FONT][/QUOTE]
Tak właśnie najczęściej bywa... Ja też muszę kupić chyba dwa i będzie po problemie... lustrzanka jest (choć MUSZĘ!!!! kupić jeszcze inną - mam nadzieję, że naprawdę się kiedyś uda...)no a teraz mam na myśli tak na poważnie dwa kompakty - coś z serii S i G, bo naprawdę masakra jakaś... ten za duży, ten za ciemny, tu tylko 28mm a nie 24... na jednym koncu 1.8, a dalej juz 5.7.... ten źle się trzyma, a ten nie zmieści się jednak w kieszeni... M A S A K R A !!! Więc wymyśliłam sobie tak, G - zawsze będę mieć w samochodzie... S... w torbie lub kieszeni... a lustrzankę to tylko na specjalne okazje i wenę twórczą... a co mi tam:roll:
I to jest najlepsze rozwiązanie, choć drogie. Też mam 3. Kompakt c520 na stałe w saszetce na miasto, hybrydę FZ50 do makro /choć wszystkie przystosowane do makro - tak na wszelki wypadek/ i krajobrazu, oraz lustro do reportażu, portretów itd.
Picasa Web Albums - Henryk S
Co do canona SX50, może warto wziąć pod uwagę jeszcze Panasa, ma stałe światło w całym zakresie ogniskowych
Canon PowerShot SX50 HS vs Panasonic Lumix DMC-FZ200 - Porównanie
Cytat:
Zamieszczone przez
michaela7
Więc wymyśliłam sobie tak, G - zawsze będę mieć w samochodzie... S... w torbie lub kieszeni... a lustrzankę to tylko na specjalne okazje i wenę twórczą... a co mi tam:roll:
Trzymam więc kciuki za realizację planów!
Zakup lustrzanki odkładam do wiosny, stopnieją śniegi, to może i ceny pociągną za sobą ;) :D
Dzięki hensu, popatrzę jeszcze :)
@Grazyna co chcesz focic z 50x ZOOM ??? :) C60D ma odchylany ekranik i matryce o niebo lepsza od compacta. Zalap sie na lustro a zobaczysz roznice, gwarantuje ci ze cie wciagnie.