salas, a z innymi obiektywami jest ok na bocznych punktach?
Wersja do druku
salas, a z innymi obiektywami jest ok na bocznych punktach?
mam jeszcze tamrona 70-300 vc usd (po kalibracji jest) trafia dobrze, lepiej niż sigma no i canona 100mm usm f/2.8 który trafia szybko pewnie i celnie
Czyli nie ma sensu wysylac puszki do kalibracji, myslalem zeby wyslac body do sprawdzenia ze wzgledu na te zewnetrzne punkty
Może wyślij sigmę z puszką na kalibrację? czy to już zrobiłeś?
Skalibrują Ci szkło do puszki i powinno być lepiej :o ja używam głównie centralnego punktu więc wolę nie wysyłać :p
Jestem juz po kalibracji, wyslalem puszke z obiektywem zaraz po zakupie. Centralny ostrzy w punkt, a na kazdym z bocznych mam taki sam front focus. Sigma twierdzi ze wszystko jest ok i zebym puszke wyslal do kalibracji. Z obiektywe EF 85mm 1.8 wszystki punkty ostrza idealnie wiec na razie nie mam pojecia czy jest to wina puszki czy obiektywu.
To wina obiektywu. Sigma nie potrafi skalibrować każdego czujnika z osobna i jak jest taka sytuacja to robią tak żeby centralny trafiał. Oczywiście oni się tłumaczą, że to body ma boczne rozjechane co jest bzdurą, bo np. na 17-55is trafia na każdym czujniku.
Puszkę mam po kalibracji na Żytniej (regulacja położenia matrycy i czujników af), sigma na centralnym trafia a na bocznych jak jej się chce.
Albo sprzedać Sigmę 17-50 i kupić Canona 10-22 lub... Sigmę 10-20 :)
Ewentualnie Canona 15-85.
Wg mnie, realny zakres obiektywu 17-50 dla APS-C (czyli 27-80), jest do wszystkiego i do niczego.
Za wąsko do wnętrz i widoków, za krótko do dobrego portretu.
Ja się pozbyłem Sigmy 17-50, i im dłużej nie mam tego obiektywu, tym mniej mi go brakuje.