Odp: Magic Lantern w 6D - jakie wrażenia?
Dzieki za odpowiedz, a powiedz czy musiałem robic downgrade do firmware 1.1.4 ? Na którym firmware wygrałes ML? Czy robisz jakieś rzeczy typu wyjmowane baterii po każdym użyciu aparatu ? Nie obawiałem sie tej słynnej flagi, która została zapisana na aparacie ( nie na karcie)?
--- Kolejny post ---
Słuchajcie a czy w kwestii funkcji dual iso i focus peaking (inne mi niepotrzebne) bezpieczniejsze jest ML czy ten One Perent czy tez inne cos? Tak bym nie musiał robi downgtade z wersji 1.1.6 do 1.1.4. Bo jakoś boje sie tego ruchu.
nightly builds są dla 116, one percent ? a to nie jest już martwa gałąź, kod był unifikowany ponad rok temu. ML się wgrywa się na własną odpowiedzialność pewnie nikt ci nie powie ze ten jest bezpieczny, a ten nie - masz wątpliwości to nie instaluj - focus peaking jest troche przereklamowany, a bez dual iso ludzie żyją - przy 6D to nie problem - ogromy DR i tak nie zastąpi umiejętności zrobienia zdjęcia, ponadto przetwarzanie dual iso wymaga dodatkowych czynności.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nightly builds są dla 116, one percent ? a to nie jest już martwa gałąź, kod był unifikowany ponad rok temu. ML się wgrywa się na własną odpowiedzialność pewnie nikt ci nie powie ze ten jest bezpieczny, a ten nie - masz wątpliwości to nie instaluj - focus peaking jest troche przereklamowany, a bez dual iso ludzie żyją - przy 6D to nie problem - ogromy DR i tak nie zastąpi umiejętności zrobienia zdjęcia, ponadto przetwarzanie dual iso wymaga dodatkowych czynności.
jasne. przerzuciłem się teraz już na forum magiclantern.fm i tam buszuję z nadal mieszanymi uczuciami. Oj nie prędko wykonam ten krok nad przepascia. Optymistycznym jest to, że jakos nie znalazłem posta o totalnym "zcegleniu" (fajna jest angielska nazwa) aparatu choć to słaby argument.
Przepraszam za odkop, ale czy ktoś używa? Jak wrażenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Przepraszam za odkop, ale czy ktoś używa? Jak wrażenia?
Używam z 5D2 od kiedy mam ten aparat. Poza tym miałem ML z innymi body.
Moduły i funkcje jakie zwykle mam włączone do zdjęć (nie nagrywam):
Auto exposure, Focus Peak, Histogram, Advanced Bracket, Focus Patterns, Quick Zoom.
Zapewne z 6D równie dobrze będą działały.
No właśnie mi szczególnie chodzi o focus peak.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
No właśnie mi szczególnie chodzi o focus peak.
potwierdzam że focus peaking chodzi na 6D z ML - aktualnie nie używam bo mi sie firmware upgrejdował i nie chce mi się walczyć z upgrajdem MLa ale chodził używałem między innymi magic zooma, i focus peaking, magic zoom miał problemy (musiałem użyć wersji z nightly builds) dzialał tylko jeśli przełącznik na obiektywie był na af :) ale wersje nightly builds rozwiązały problem. z focus peakingiem nie było problemów działał w każdej wersji którą instalowałem (pewnie ze trzy albo nawet cztery kolejne wersje).
ML z 6D działa, trzeba dużo poczytać na stronach ML żeby się go nauczyć. Baterie szybciej pochłania.