Przyłączę się, sprawdzenie jest niestety konieczne, zwłaszcza obiektywów non system.
Dostałem nawet ostrzeżenie z alledrogo, że po licytacji odbiór osobisty, a tu skucha - AF nie działa - nie wziąłem. Takie przykre doświadczenie.
Wersja do druku
Ja bym powiedział, że dotyczy szczególnie L-ek. Przy zakupie osobistym nowego w sklepie lepiej mieć przy sobie latarkę i/lub kogoś kto wie jak sprawdzić szkło. Jeśli odkryjesz rysę/skazę po powrocie do domu, to masz pozamiatane, bo wcisną Ci, że to ty zrobiłeś. Mówię na podst. swoich doświadczeń, bynajmniej nie jednostkowych. Smutna rzeczywistość - to, że sprawa dotyczy szkła za powiedzmy 8500 pln, spowoduje tylko, że gość który powie Ci żebyś spadał (bo sam sobie nałapałeś pyłków do "szczelnej" L-ki w drodze do domu, albo zarysowałeś przednią soczewkę) będzie ubrany w krawat. :|
Szczęśliwi, którzy kupują wysyłkowo.
Marquez, ja mogę polecić 15-85 Canona. Kupiłem go właśnie jako zamiennik kita. Używany w dobrym stanie kupisz za około 1700 -1800 zł. Szkło bardzo ostre w całym zakresie, szybkie i ciche (USM), z dobrą stabilizacją i bardzo fajnym zakresem - 15 mm odpowiada 24 mm eLi na pełnoklatkowej matrycy (kąt widzenia 84 stopnie). Jedyna wada - ciemne, ale jeśli zastanawiasz się nad 18-135, to znaczy że ci mała światłosiła nie przeszkadza... Zresztą, co do jasnoty to masz przecież 50 1.8 i Heliosa 58 2.0
Ja jestem z 15-85 bardzo zadowolony, zastąpiłem nim starego 18-55 bez stabilizacji. Polecam, fajna armata. Jak dla mnie, zejście z 18 na 15 mm na szerokim końcu dało bardzo dużo. A i zakres zooma (5 2/3) jest nie do pogardzenia, choć jest nieco mniejszy niż w 18-135 (7,5)
Aha doczytałem że masz 1000 zł. Może zabrzmi to dziwnie ale mój syn ma Sigme 18-200 OS z 10D i jeśli nie szukasz światła to ten zoom Ci wystarczy do 30D i może kupisz nawet jeszcze 50 mm 1.8 w komplecie do 1000 zł. Tylko tą Sigme ze stabilizacją czyli OS !!!
Ja nawet w wakacje fociłem 7D z tym zoomem i jest całkiem niezły optycznie.
a ja zapomniałem dodać, że kilka lat temu właśnie z 30d zakupiłem właśnie Sigmę 18-200 OS. Była to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka i pierwszy do niej obiektyw. O ile 30d zagościł na chwilę dłużej, o tyle Sigmę bardzo szybko sprzedałem (i zamieniłem wówczas na Canona 28-135 IS). Naprawdę uważam, że połaczenie Sigmy i Canona, to najgorsze co można zrobić (piszę o zoomach, ze stałkami Sigmy nie miałem nic do czynienia). I przerobiłem to, jak wyżej pisałem, za własną kasę na własnej osobie - więc szczerze odradzam. W ogóle z biegiem tych kliku lat jednak stałem się zdecydowanym zwolennikiem szkieł systemowych. Mimo, że na poczatku też kombinowałem z obiektywami firm trzecich. Były to starcone pieniądze i przede wszystkim czas. Jedynym chlubnym wyjątkiem jest dla mnie Tamron 70-200 f/2.8, bo tak ostrego szkła nie trafiłem nigdy. Ale to zapewne przypadek.
A mówilem/pisałem, że za chwilę wzrośnie zakres do 200 mm. Co do sigmy 18-200 to chwalę ją sobie, jako tanie spacerowe szkło, ale tą nową wersję 18-200/3,5-6,3 II DC OS HSM. Nie jest to mistrzostwo świata, wiadomo na dłuższym końcu wypada przymykać, ale to niewielki obiektyw z dobrą stabilizacją i szybkim HSM. Wiadomo tylko, że taka trochę "tanizna", przy czym dobry zakres użytkowy do 135. Czyli i tak wychodzi, że Canon 18-135 STM jest dobrym wyborem.
dopisałem test z optycznych
http://www.optyczne.pl/251.1-Test_ob...SM-Wstęp.html
--- Kolejny post ---
Co do 15-85 uważam, że to chyba najlepsze szkło pod cropa, tylko nieco "ciemne" i przy tym zbyt drogie. Jednak obrazki z niego są świetne.
Różnica między 70mm a 50mm jest w praktyce na tyle niewielka, że nie brałbym jej jako argument na korzyść SIGMY.
Ja również polecę TAMRONA 17-50 f2,8, byle sprawdzonego z docelowym korpusem, to ważne. Za niewiele ponad 1200 zł można już kupic nowy obiektyw (bez VC) z 5 letnią polską gwarancją.
W niektórych sklepach istnieje możliwość sprawdzenia obiektywu na miejscu przed zakupem (chodzi o optykę, np. niesymetryczność soczewek oraz celność AF).
Marquez nie czytałem całego wątku... ale moim zdaniem kupując obiektywy pokroju tych o których mowa w pierwszym poście totalnie nic nie zyskujesz. Zostaw sobie Kita bo wbrew powszechnej opinii to dobry obiekty, a pieniądze przeznacz np na 35/2,0 28/1.8 zyskasz dużo więcej :)