Odp: Sposób na śnieżno białą suknię.
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
Miałbym prośbę powiesz mi jak to zrobić?
Specem od Photoshopa nie jestem i pewnie da się to zrobić na wiele sposobów (jak wszystko w PS) i mój nie będzie wcale najlepszy, ale można to zrobić np. tak:
1. Wchodzisz w tryb szybkiej maski (klawisz "q"), zaznaczasz pędzlem obszar sukni)
2. Wychodzisz z szybkiej maski (również "q"), potem odwracasz selekcję (shift+ctrl+i)
3. Adjustment -> Hue/Saturation -> Blues
4. Manipulujesz Hue albo Saturation aż do uzyskania satysfakcjonującego cię efektu.
Generalnie pkt 3 i 4 można zrobić też na krzywych, selective color, vibrance czy color/balance.
No tak ale przy ok 1500 zdjęć robi się masakra teksanską piłą mechaniczną
Wysłane listem poleconym
No ale skoro panna młoda ma suknię niebieskawą, a tak jest często, to w czym problem?. Podobne problemy są przy fotografowaniu pierwszej komunii. Inaczej to np. desaturacja z zaznaczeniem jak to już było mówione. To chyba najprościej. I tak tysiąc pięćset razy.
No tak masz rację skoro suknia jest niebieska to po kiego diabła ja chce cuda jakieś stworzyć ;-)
sory za lag - zapomnialem odpisac ;]
w kazdym badz razie wracajac do tematu.. w LR w module HSL -> saturation i klikamy lewym myszy na tym malym koleczku w lewym, gornym rogu "Adjust Saturation by dragging in the photo".
nastepnie najezdzamy na suknie slubna (lub fragment zdjecia, ktory chcemy "wybielic") i trzymajac lewy przycisk myszki, przesowamy ja w dol do satysfakcjonujacej wartosci.
to spowoduje, ze desaturacji ulegna wszystkie fragmenty zdjecia, zawierajace skladowe kanalu, ktorego nasycenie zmniejszylismy.
aby przywrocic oryginalny stan - zostawiajac wybielona suknie - wybieramy narzedzie "pedzel" (Adjustment Brush), lub wciskamy na klawiaturze K i zabieramy sie za maskowanie lokalne.
kolkiem myszki ustawiamy pozadany rozmiar pedzla, z palety suwakow podkrecamy saturacje o wartosc zblizona, do tej - z ktorej odjelismy wybrany kanal w module HSL i "malujemy" na nowo krawaty, garnitury, lakier samochodu czy co tam nam sie odniebieszczylo.
to jest metoda na szybko, wiec efekty sa zadowalajace, ale nie idealne.
jak ktos ma cisnienie na bardziej dokladny efekt, to tylko PS albo gotowe pluginy ;)
Ja w zależności czy korzystam z ACR+PS lub CaptureOne to najczęściej zakładam maski.
Jeżeli na zdjęciu nie ma wielu niebieskich rzeczy to czasami wystarczy w ACR zjechać niebieskim Saturation poniżej 0 oraz ew. podbić Lightness dla niebieskiego żeby z szarego zrobić biały.
Beatx to ja już wiem czemu obróbka Ci tyle schodzi :). W LR wystarczy odpalić pędzel, saturacja na minus i ewentualnie trochę ekspozycja na + ale tak aby nie przepalić i jedziesz po sukni. 3 razy szybciej :).
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
wiele razy z tym sie spotkałem i walczyłem (najczęsciej przy wychodzeniu z koscioła) , znajomy kolega u którego robie odbitki, powiedział mi kiedyś że "na niebiesko swieca, te tanie sukienki, tak poniżej 800zł"
i powiem wam, że cos w tym jest:mrgreen: wiec mówie sobie "widac tak poprostu musi być":lol:
Na niebieską suknie nigdy nie zwracałem uwagi. Za to raz na plenerze mimo, że słońce już zaszło i powoli zaczynało zmierzchać suknie mi cały czas przepalało. Wszystko delikatnie nie doświetlone, a suknia przepał. Dopiero jak to przeczytałem, przypomniałem sobie, że w kościele niebieski z sukni ściągałem :-)
a ja się wkurzałem na "piątkę", że przepala... :-)