Odp: audio, stereo, hi-fi, hi-end, audio-voodoo itp
korekcja barwy dzwieku, czy to w postaci prostych dwoch potencjometrow bass/sopran, czy w postaci 5-cio lub wiecej pasmowego EQ - to dla mnie relikt przeszlosci ;)
na szczescie udalo mi sie "wstrzelic" z konfiguracja mojego systemu za pierwszym razem - calosc brzmi rewelacyjnie, wiec nie musialem nic wymieniac.
ale przyznam, ze zestroilem swoj subwoofer z kolumnami, za pomoca crossover i potencjometru poziomu sygnalu ktroe znajduja sie na tylniej sciance sub'a.
to byly w zasadzie moje jedyne regulacje dzwieku od lat :)
zanzibar, calkowicie zgadzam sie z toba ze dobry kabel od audio (bez wzgledu czy to IC, czy glosnikowy), to przede wszystkim taki kabel, ktory w zaden sposob nie wplywa na dzwiek czy tam brzmienie.
ma przepuszczac sygnal "przezroczysty", a zmiany w dzwieku to albo za pomoca doboru przetwornikow, albo kombinowanie z akustyka pomieszczenia.
juz nie wspomne o szamanach, ktorzy dociążają srednice, poszerzaja przestrzen i scene kablami USB :lol:
--- Kolejny post ---
jak ktos chce sie posmiac przy kawie, w przerwie od pracy to polecam lektore tego watku :mrgreen:
http://www.audiostereo.pl/dobre-wtyki-do-kabli-ac-sp-ic-czy-warto-wymieniac-i-na-jakie_100657.html
--- Kolejny post ---
dla mnie i tak ultimate cytat to: "Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji." :lol: !!
No nieźle, wkrada się tu pewna poetyka :lol:.
No niestety, ale w przypadku kabli zasilajacych "przezroczystość" nie wystarczy. Skad bowiem przybywa prad do naszego platynowego wtyku? Z chamskiego drutu z brudnej miedzi badź nawet wulgarnego aluminium ochlapanego farba. W bloku w Polsce w galwanicznym kontakcie z lodówka i żelazkiem sasiada. W domu amerykańskim taki chamski drut wisi sobie na strychu przybity do drewnianych belek gwoździami przez opalonego robotnika z Gwatemali.
Zadaniem kabli najlepszych firm, takich jak Sillytech, funnytech czy Audio Farte jet odfiltrowanie chamskich przebarwień i negatywnego spinu nośników energii za pomoca szlachetnych rezonansów w dobrze zaprojektowanych filtrach reaktywnych tworzonych przez liczne warstwy palladu, rodu, złota czy platyny na stykach i przewodach, wspomaganych przez izolację zapobiegajaca utracie elektronów z pozytywnym spinem.:idea:
a nie lepiej zamiast wydawac fortune na topowe kable zasilajace badz kondycjonery sieciowe, zbudowac zestaw zasilania oparty na np. 10 UPS'ach o wysokiej pojemnosci?
zapasu energii wystarczy z pewnoscia na pare godzin sluchania (zakladam, ze odsluchy audio w odosobnieniu nie wymagaja pracy wzmacniacza rzedu 100wat/kanal)
nie ma czystszego pradu, niz prad z baterii.
tego faktu nie bedzie negowal chyba nikt o zdrowych zmyslach? :D
Link który zapodałeś jest na prawdę świetny :D.
Taka wtyczka za 1000$ to interes życia. Nic tylko robić coś takiego 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Zadaniem kabli najlepszych firm, takich jak Sillytech, funnytech czy Audio Farte jet odfiltrowanie chamskich przebarwień i negatywnego spinu nośników energii za pomoca szlachetnych rezonansów w dobrze zaprojektowanych filtrach reaktywnych tworzonych przez liczne warstwy palladu, rodu, złota czy platyny na stykach i przewodach, wspomaganych przez izolację zapobiegajaca utracie elektronów z pozytywnym spinem.
Sama prawda, ale ....gdybym ja tę różnicę zauważył w czasie słuchania ,bo jeśli nie zauważam podłączony kablami za kilkanaście pln to po uj mi drozsze ?
btw
komu dedykowany jest ten cytowany bełkot ?
Koledzy doradźcie. Przymierzam się do Xindak MT-3, do tego ARCAM rDAC, doradzcie koledzy jakie kolumny w tej kategorii cenowej warto posłuchać? Chcę podstawkowe (monitory). Jakie kable? Docelowo będzie podpięty mój stary (ale mega jary) gramofon dj'ski SL-1210 mk2 z wkładką ortofona, do odsłuchu starych winyli. Na przedwzmak się jeszcze nie zdecydowałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Koledzy doradźcie. Przymierzam się do Xindak MT-3, do tego ARCAM rDAC, doradzcie koledzy jakie kolumny w tej kategorii cenowej warto posłuchać? Chcę podstawkowe (monitory). Jakie kable? Docelowo będzie podpięty mój stary (ale mega jary) gramofon dj'ski SL-1210 mk2 z wkładką ortofona, do odsłuchu starych winyli. Na przedwzmak się jeszcze nie zdecydowałem.
nie to, zebym swoje chwalil, ale jak rok temu szukalem kolumn dla siebie, to nadzwyczaj czesto spotykalem sie z b. pozytywnymi opiniami Usher S-520, ktore najczesciej byly podlaczane wlasnie do lampy.
kupisz je za 1500 pln komplet, sa nieslychanie przejzyste, jasne w brzmieniu - pieknie buduja scene (jak za te pieniadze ofkors) i ponoc super zgrywaja sie z lampa.
ja mam cyfrowy wzmacniacz, wiec musialem pojsc krok dalej i rozbudowac system o subwoofer, ale jezeli wierzyc np. tym opiniom:
Usher S-520 - sprzęt audio - opinie, testy, porównania
to jest to bardzo bezpieczny zakup.
przy zalozeniu, ze beda zasilane z wysoko wydajnego wzmacniacza lampowego.
tutaj tez troche opini:
USHER S 520... rzeczowo i obiektywnie... - Hi-Fi - Audiostereo.pl
w razie czego sklep q21.pl wypozycza za kaucja sprzet do odsluchow (z mozliwoscia zwrotu, pokrtywajac jedynie koszty wysylki)
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Sama prawda, ale ....gdybym
wyczuł ironię...?
Cytat:
No nieźle, wkrada się tu pewna poetyka .
To samo da się przeczytać o mikrokontrastach. :)
Kiedyś, gdzieś widziałem kabel zasilający ze srebra. A i tak najsłabszym elementem każdego zestawu jest ucho ludzkie. :)