Sigma announces pricing and availability of 24-105 F4 lens: Digital Photography Review
899 USD
Wersja do druku
Czyli walczymy jakością. :)
Podejrzewam, że rynek dość szybko zweryfikuje tę nowość. Prawda jest taka, że wiele osób i tak woli mieć czerwony pasek, jeśli może kupić nówkę w podobnej cenie, albo używkę jeszcze taniej...
Ciekawi mnie jaki będzie bokeh generować, bo niestety nie oszukujmy się, z eLki jest taki sobie...
A to nie jest tak, że 24-105L miał na dobre zniknąć z rynku na rzecz 24-70 IS? Wtedy Sigma miałaby duży sens, coraz większy wraz ze starzeniem się używanych egzemplarzy L. W sklepach jest spory rozrzut cen na 24-105L. Od 2800 do 4200. I to w tych uchodzących za tanie.
Niedługo na punktach Sigma Pro Centrum będzie napis "wszystko za 3500" :D.
Znamy cenę Sigmy A 24-105 mm f/4 DG OS HSM - Optyczne.pl
Na rywalizowanie ceną rzeczywiście się nie zanosi :?
To i tak stosunkowo tanio jak za takie szklo. Od Canona byloby z 6k PLN. :-)
Mam nadzieje ze 50 A nie bedzie za 3.5k.
Cena 900 USD na starcie w US. Więc i u nas zapewne do tego poziomu za jakiś (krótki) czas spadnie, jezeli potwierdzą się dane o umocnieniu PLN w QIV (chyba, że za przeproszeniem rząd jak zwykle to spieprzy). Można więc przyjąć, że w drugiej połowie przyszłego roku szkło będzie można kupić w cenie podpobnej do 24-105L, czyli poziom ok. 2500PLN. I wówczas faktycznie decydować będzie jakość. I ta jakość musiałaby IMHO być zarąbista po stronie sigmy, żeby decydować się na jej zakup kosztem canona. Bo sigma, to jednak zawsze tylko sigma... I po co te 82mm? Filtry na 77mm już są drogie, a taki polar na 82mm już ceną odstrasza. Szkło ma chyba być dostępne także dla amatorów?
żebym brał pod uwagę to szkło to powinno kosztować <2k
w każdym innym przypadku wygrywa C
oczywiście to moja opinia, ale watpie czy S na tej polce wygra z C
No ciekawe - musi być killer optyczny skoro tak cenią.