ostatnio poradziłem sobie z ciemnym 18-105 bez lampy i jakoś dałem radę:) więc mając zew. lampę i jasne szkło powinno być cacy:D Tylko nadal nie wiem jakie body:( nie pomagacie;p
Wersja do druku
ostatnio poradziłem sobie z ciemnym 18-105 bez lampy i jakoś dałem radę:) więc mając zew. lampę i jasne szkło powinno być cacy:D Tylko nadal nie wiem jakie body:( nie pomagacie;p
odpiszę drugi raz, poczytaj sobie te stare tematy o których mówiłeś w pierwszym poście, nic się nie zmieniło od tego 2009/10 roku :> te aparaty są nadal takie same.
Jeśli te tematy nie potrafią Ci pomóc to nikt Ci tu na forum nie pomoże.
Plusy i minusy - D300 vs. 50D - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne
http://www.canon-board.info/dla-pocz...on-d300-48807/
forum.fotopolis.pl • Zobacz wątek - DYLEMAT-NIKON D300 kontra Canon 50d
nikon d300 vs canon 50d
ja delikatnie poczytałem i więcej osób jest za nikonem :> ja nigdy żadnego nikona w ręku nie miałem więc nie mam co powiedzieć.
Na weselach kilkakrotnie spotkałem ludzi z canonami 50d i nie narzekali ;)
aparaty wiem, że nadal są takie same:p ale mogło wyjść coś również dobrego, typu semi-pro w podobnej cenie, a nowszego;) np. d7000:D Teraz też zacząłem czytać o k-30 i A65 niby też zacne puszeczki:D i weź tu bądź mądry i coś wybierz hehe
jeśli posiadasz jakieś fajne szkła ze stajni Nikona to bierz d7000 :p tylko najlepiej by było żebyś kupił w sklepie i w razie problemów o których jest głośno mógłbyś wymienić na kolejną sztukę :p z drugiej strony używki 50d są tanie jak barszcz w tym momencie a to świetna pucha :)
Obecnie przyzwyczaiłem już się do standardowego rozwiązania Canona, choć uważam brak joysticka w gripach starszych korpusów za duży minus jeśli dostępna jest ocja ustawienia zmiany punktu af za pomocą joya. W przypadku zgripowanego korpusu bez joysticka na gripie polecam standardowy sposób wyboru punktu af (przycisk plus przednie pokrętło).
Joystick w gripie Nikona d700; łatwo było poruszyć i zmienić punkt af niekoniecznie świadomie. Pod tym względem opcja przycisk plus pokrętło jest lepsza.
a czy w Canonie jest coś takigo jak "wielokrotna ekspozycja" lub "zdjęcia z interwolametrem"?
Jest ale z odpowiedniego pilota i można to zrealizować nawet bezprzewodowo jak dokupi się np. coś takiego:
http://www.phottix.com/pl/phottix-aion.html
Pozdrawiam.
Gwoli ścisłości to u mnie w 50d i 5d II opcje wyboru nazwane są:
1. NORMALNA
2. BEZPOŚREDNIA STEROWNIKIEM
3. BEZPOŚREDNIA POKRĘTŁEM.
W opcji ze sterownikiem (wyżej opisywałem go jako joystick:)) komfortowo wywołuje się środkowy punkt af, ale tak jak już pisałem obecnie najbardziej odpowiada mi metoda 1.
wydać 350zł za taki pilocik?:/
nie, on tez ma instrukcje którą trzeba przeczytać