Odp: Modelowy wzór umowy na wykonanie zdjęć ślubnych.
Ale żeby nie było że tak bruzdy rzucam podam jeden sposób na trudnego klienta. Trzeba podczas podpisywania umowy pobierać zadatek rzecz wiadomo. Ale następnie dobrym sposobem jest w umowie zrobić wpis iż w dniu wesela lub maksymalnie do trzech dni po pobierać pierwszą ratę w wysokości xxx. To skłania później klienta do tego iż to jemu zależy na odebraniu zlecenia a nie nam. Płatność na wiele sposobów w dniu ślubu, na plenerze lub w jakimś okresie bezpośrednio po.
Śmietnik uprzątnięty, uprzejmie prosimy o trzymanie się tematu i poskromienie zbędnych emocji.
Ja tam nie lubię brać kasy za niewykonaną jeszcze robotę. Zapisy mówiące o tym, co może wpłynąć na niższą wartość dzieła uważam za zasadne. Podczas spotkań pokazuję młodym przykłady z innych wesel jakie sytuacje mogą zajść i że muszą być tego świadomi. Ostatnio wręcz świadek (z własnej inicjatywy) przed rozpoczęciem mszy przez mikrofon poprosił gości o czynne uczestniczenie we mszy i nierobienie zdjęć, bo jest fotograf :) Potem się okazało, że też jest fotografem :)
Jak macie rozwiązaną sytuacje i zapis w umowie, jeżeli klient podpiszę umowę co jest logiczne z zarezerwowaniem terminu, a np za kilka miesięcy będzie chciał zrezygnować z naszych usług... Czy ponosi jakieś dodatkowe koszta za rozwiązanie umowy? Czy po prostu może sobie zawsze zrezygnować tracąc tylko zaliczkę?
Nie mam takiego zapisu bo byłby to bez sensu. Przecież każdą umowę można wypowiedzieć, czy klient ma ponosić dodatkowe koszty? Nie sądzę. Zastanów się tylko czy pobierasz zaliczkę czy zadatek bo między Tymi dwom jest różnica. Przy zaliczce jeżeli zerwiesz umowę lub klient, to wpłaconą wcześniej należy zwrócić. Przy zadatku jeżeli klient zrywa to nie musisz nic zwracać, ale jeżeli z Twojej winy zostanie zerwana umowa to zwracasz w podwójnej wysokości. Więc sam sobie odpowiedz, co jest dla Ciebie korzystniejsze i w jakiej wysokości pobierać zaliczkę/zadatek. Uważam że wtedy nie potrzebujesz dodatkowego zapisu w umowie.
Cisza tutaj aż uszy bolą. Trochę my się posprzeczali i ciśnienie opadło. Żeby nie było dołączę do autora postu i podam wypróbowany na swojej skórze problem z parą młodą. Mamy luty pewnego roku. Umawiam się na spotkanie z parą młodą. Kawa herbatą paluszki 2 godziny opowiadam co i jak robię. Młodzi zachwyceni. Ale umowy nie podpisują bo po pierwsze nie mają na zadatek a po drugie ( czemu moja lampka się nie zapaliła) muszą odmówić innemu fotografowi. Ok jak tylko będą mieć ochotę to ponownie zapraszam. Marzec tego samego roku. Otrzymuję telefon od pm abym zarezerwował na 1000000% termin październikowy. Dodatkowo w maju proszą aby dorobić sesję zaręczynową. Z racji że zapracowani proszę o rezerwację terminu. Czerwiec przepraszają ale natłok pracy nie pozwala na przybycie do Polski na sesję zaręczynową ale termin rezerwujemy i jak tylko będziemy w Polsce zaraz umowę podpisujemy. Miesiąc przed ślubem wysyłam sms z zapytaniem czy dalej aktualne. Cisza nikt nie odpowiada. 1,5 tygodnia przed weselem dzwonię nikt nie odpowiada. Tydzień przed weselem piszę sms że było mi miło i cieszę się że dzięki nim wybiorę się z córką w góry oglądać Panią jesień. Termin październikowy i tak nie jest rozchwytywany jak i sam fotograf ale nie smak pozostał. Nie rozumiem tylko dlaczego ktoś nie wyśle sms ej ale robisz do bani zdjęcia dodatkowo jesteś drogi i Cie nie chcemy ;-)