Odp: 500D na 50D czy warto?
jest taka hamerykaska strona (adres niestety zagubiłem a i gugiel pomóc mi nie chce). przedstawia testy aparatów i obiektywów. wybiera się model jednego i drugiego i porównuje z innym zestawem jaki wybierzemy. test jest o tyle wiarygodny, że przedstawia foty w studio tych samych detali w tych samych warunkach. byłbym wdzięczny za przypomnienie mi adresu.
Jeśli się nie mylę to chyba o to Ci chodziło:
Canon Lens Image Quality
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucas93
to jeszcze nie ta strona. Ta o którą mi chodzi była oparta o podobny schemat, miała znacznie więcej zdjęć testowych (niekoniecznie tablice) i obejmowała cały rynek fotografii cyfrowej. tu jest tylko canon
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroz
to jeszcze nie ta strona. Ta o którą mi chodzi była oparta o podobny schemat, miała znacznie więcej zdjęć testowych (niekoniecznie tablice) i obejmowała cały rynek fotografii cyfrowej. tu jest tylko canon
Tu jest Imaging Resource
Imaging Resource "Comparometer" Digital Camera Image Comparison Page
--- Kolejny post ---
(trzeba wybrać All Cameras żeby pokazało starocie)
Cytat:
Możesz podać źródło tej rewelacyjnej informacji, czy tak sobie tylko napisałeś?
Nie ma. Ta definicja to czysta ezoteryka. :) Jej elementy nigdy nie pojawiają się jawnie. Czasami gdzieniegdzie wynurza się jej kawałek. Jak Nessie.
Generalnie aparaty pełnoklatkowe oferują mniejszą głębię ostrości. Mają też mniejszy szum. Wadą stosowania większego sensora jest natomiast ujawniająca się potężna winieta w jasnych szkłach (zazwyczaj) i nieostrość na brzegu kadru. Ale dla niektórych ta winieta jest fragmentem plastyki. Czyli czegoś nieuchwytnego, czego nie da się zdefiniować. :P
Zapomniałem jeszcze o bokeh. To w sumie nie tylko samo rozmycie, ale i kształt tego rozmycia. To cały system filozoficzno-religijny. Nie wywołujmy tej bestii.
A mi sie zawsze wydawalo, ze bokeh powinien kojarzyc sie z obiektywem glownie...
Sent from my iPad using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
trafiony. to dokładnie to
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Generalnie aparaty pełnoklatkowe oferują mniejszą głębię ostrości.
ale to jedna z właściwości fizycznych z którą należy się pogodzić. GO jak w analogu. czy to problem?
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Wadą stosowania większego sensora jest natomiast ujawniająca się potężna winieta w jasnych szkłach
niedoskonałość ta jest korygowana programowo czy to przez DPP, PS'a czy DXO. każdy program do obróbki rawów radzi sobie doskonale. faktem jest, że to spore rozczarowanie zapłacić za obiektyw klasy L sporą kasę a tu taka winieta jakiej świat nie widział w starych obiektywach do analogów.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Zapomniałem jeszcze o bokeh. To w sumie nie tylko samo rozmycie, ale i kształt tego rozmycia. To cały system filozoficzno-religijny. Nie wywołujmy tej bestii.
nie przesadzał bym z tym
Cytat:
A mi sie zawsze wydawalo, ze bokeh powinien kojarzyc sie z obiektywem glownie...
Fakt. Ale przez to, że GO jest na FF większa, to jednak bokeh będzie chyba inny. Poza tym, to winietowanie też ma na niego wpływ. Więc wygląda to inaczej. Trochę.
Ja zmieniłam 550D na 50D i drugi raz też bym zmieniła. Na filmowaniu mi nie zależało, a dużo przyjemniej użytkuje mi się 50D. Jakość zdjęć - nie zauważyłam różnicy (nie porównywałam wysokich iso), ale przydała mi się już mikroregulacja, której nie było w 550D.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Generalnie aparaty pełnoklatkowe oferują mniejszą głębię ostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Fakt. Ale przez to, że GO jest na FF większa, to jednak bokeh będzie chyba inny. Poza tym, to winietowanie też ma na niego wpływ. Więc wygląda to inaczej. Trochę.
Jak to? To w końcu mniejsza czy większa? Poza tym, co ma rozmiar matrycy wspólnego z GO? To przecież zależy tylko od obiektywu. No chyba że chodzi Ci o to, że na pełnej klatce jak podepniesz powiedzmy że 50mm to na ten sam kadr będzie trzeba inaczej się ustawić względem modela i to zmieni GO, ale to przecież da się załatwić odpowiednimi szkłami lub po prostu z FF wycropować.