Odp: CS6 - Camera Raw - suwaki
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Otóż:
- nie wyostrzam w ogóle w wywoływarce (CR), a tylko i wyłącznie w Photoshopie (choć rozważam użycie w przyszłości wtyczki NIK lub Topaz do tego celu),
- pozostałe zmiany (wywołanie - wstępna obróbka) w wywoływarce oczywiście są uwzględniane i w PS otwieram już wywołane - wstępnie obrobione zdjęcie.
To tak jak i ja, choć przesiadłem się z ACR na DPP 4 (z kilku powodów)
Pamiętaj jednak że :
- w zakładce "aparat" są style/profile (jak w puszce) i niektóre wprowadzają automatycznie wyostrzanie
- funkcja przejrzystość to też praktycznie prawie wyostrzanie
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
- w zakładce "aparat" są style/profile (jak w puszce) i niektóre wprowadzają automatycznie wyostrzanie
Jasne, ale chyba tylko do JPGów? RAWów przecież nie ruszają.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
- funkcja przejrzystość to też praktycznie prawie wyostrzanie
Jasne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Jasne.
Jak powiedział prezydent : nie a nawet tak !
Pliki RAW, te które powstały w puszce nic nie rusza.
W DPP do nich są dopisywane zmiany jeśli zapiszemy je znowu jako pliki RAW, które może przeczytać DPP przy następnym czytaniu lub można wrócić do "tych z puszki", tych dopisanych świat Adobe nie widzi.
W plikach (jpg, tiff) które powstały z RAW w ACR/DPP lub przy transferze prosto z ACR(DPP) do PS te zmiany są już zapisane.
jp
Panowie nie chce zakładać nowego tematu.
Po formacie nie działa mi funckja "adaptice wide angel" wyskakuje błąd - This feature requires graphics processor acceleration. Please check the Performance Preferences and verify that 'Use Graphics Processor; is enabled'
Przed formatem wszystko pięknie działalo... zasługa sterowników? :>