Odp: nowe lampy Quantuum z serii move i pulse
Dzisiaj odebralem lampy Quantuum Move 400 Ws. Zaczynam testowanie. Na ta chwile po zrobieniu kilkudziesieciu zdjec nie bylo problemu z zawahaniem temperatury, z brakiem synchronizacji.
Lampy dzialaja z najnowszymi pocket wizardami TT1 i TT5.
Wiecej informacji za kilka dni po dłuższym czasie pracy.
Czekamy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
live
Dzisiaj odebralem lampy Quantuum Move 400 Ws. Zaczynam testowanie. Na ta chwile po zrobieniu kilkudziesieciu zdjec nie bylo problemu z zawahaniem temperatury, z brakiem synchronizacji.
Lampy dzialaja z najnowszymi pocket wizardami TT1 i TT5.
Wiecej informacji za kilka dni po dłuższym czasie pracy.
Dostałem informację na meila, że Quantuum Move 400, działają z czasem x-sync puszki i krótszymi czasami (z odpowiednim wyzwalaczem). Ciekawe czy tak naprawdę jest ;)
Wiec po kilku dniach uzywanie lamp Move 400 co nieco o nich napisze ponizej:
W opakowaniu znajdują się:
- lampa Quantuum Move 400
- czasza
- żarówka modelująca 150 W
- kabel zasilający
- kabel synchronizacyjny
- szklana osłona palnika
- 2 bezpieczniki 8A
- osłona na żarówke na czas transportu
Lampy sa estetyczne i wykonane z dobrej jakosci materiałów i nie są słabej jakości chińskimi lampkami sprzedawanymi przez innych producentów.
Lampy:
Firma Quantuum oferuje wysokiej jakosci lampy i z dużą ilość dostępnych akcesoriów (softboxy, beauty dish, plastry miodu, statywy, snooty, wrota, wyzwalacze) za rozsądne pieniądze.
Lampy testowane byly przez kilka dni podczas festiwalu i robione byly z ich pomocą mini sesje dla polskich celebrytów i gwiazd.
Po złożeniu lamp i założeniu na nie softboxa octa 120 cm a ja drugą beauty dish 55 cm z plastrem miodu były gotowe do pracy. Lampy z aparatem Canon 1x były synchronizowane wyzwalaczami Pocket Wizard TT5 i TT1.
Czas ładowania lampy jest bardzo krótki i wynosił od nie całej sekundy do mas 1,5 sekundy przy mocy ustawionej na ok 70% do 90%.
Pokrętła regulacji dają mozliwość regulacji lampy modelującej i mocy błusku w zakresie 5.0 - 8.0 z krokiem 0.1 (1/32 – 1/1). Juz przy najmniejszej mocy lampy fotocela drugiej lampy dziala prawidłowo w wiekszości wnętrz. Problem pojawił sie jedynie przy bardzo jasnych pomieszczeniach, ale to chyba jest w większości lamp.
W przypadku zastosowania wyzwalaczy radiowych typu Pocket Wizard do kazdej z lamp lub rozbudowanie o system radiowego sterowania lampą Quantuum Navigator wszelkie problemy znikają.
Quantuum Navigator umożliwia zdalnie wyzwalać lampę, regulować siłę błysku, włączać i wyłączać światło modelujące i sygnalizację akustyczną
Najważniejsza cechą lamp jest utrzymywanie stałej temperatury barwowej jak i powtarzalność błysków, fotocela z funkcją pomijania przedbłysku pomiarowego TTL, automatyczne rozładowanie lampy po zmniejszeniu energii błysku jak i pamięć ustawień i przywracanie ich po ponownym uruchomieniu lampy.
Seria Move jest przeznaczona do szerokiego zastosowania od amatorskiego do półprofesjonalnego (idealnie bedą działały w mniejszych studiach fotograficznych, przy wykonywaniu zdjęć produktów jak i do nauki fotografii studyjnej)
Polecam wszystkim zakup tych lamp przez jakość wykonania, łatwość obsługi jak i niską cene.
Lampy posiadają 2 lata gwarancji.
Jesli macie pytania to zapraszam ale nie wiem czy na wszystkie dam rade odpowiedziec :) Za krótko je uzywałem.
Dobra, wszystko ładnie ale co z trzymaniem temperatury? Bo czasami moje Dual Power potrafią wkurzyć i myślę nad wymianą.
ta seria lamp nie ma jakiegoś zew zasilania, jak chce się brać je w plener to trzeba zaopatrzyć się w jakiś zasilacz/generator ?
Gdzies chyba wycielo mi kawalek tekstu o temperaturze barwowej. Lampy trzymaja temperature wg mnie dobrze. Nie mialem jakichs zmian podczas robienia zdjec.
Wg mnie lampy lepiej daja rade z temperatura niz DualPower czy wczesniejsze modele Quantuum.
Niestety jak na razie podczas sesji w plenerze zostaje jedynie mały agregat pradotwórczy.
Synchronizują w HSS? Najlepiej podaj z jaką puszką testowałeś (HSS zależy od migawki).
W sklepie uważali, że synchronizują a jak spytałem czy testowali to dostałem odpowiedź, że sprawdzą :mrgreen:
Testowalem z Canon 1Dx - nie testowalem HSS - wg opisu powinne synchronizowac sie do 1/2000
Cytat:
Zamieszczone przez
live
Testowalem z Canon 1Dx - nie testowalem HSS - wg opisu powinne synchronizowac sie do 1/2000
Wziąłeś to ze specyfikacji (czas błysku)?
Przy takim krótkim czasie błysku (1/2000) HSS nie ma prawa działać z puszką, która ma x-sync 1/200s. Migawka nadal lata tak jak dla 1/200s tylko zmniejsza szczelinę.
Chyba dam sobie spokój z HSS i wrócę do szarych filtrów ;)