Odp: Czy używacie osłony przeciwsłonecznej obiektywu w pomieszczeniach ?
Staram się mieć zawsze osłonę na obiektywnie, z tego samego względu co większość kolegów. Ochrona przedniej soczewki, głownie się przydaje przy reportażach gdzie jest spore zamieszanie
Założona osłona przeciwsłoneczna w pomieszczeniu, już nie raz uratowała mi przednią soczewkę ;)
Poza tym nawet w pomieszczeniach zamkniętych często się zdarza jakieś światło boczne, które może dać niepożądane bliki na zdjęciach, nie wspominając o intensywnych światłach, zwłaszcza podczas przyjęcia weselnego, kiedy to zespół rozstawia swoje błyskotki/laserki i inne badziewia :mrgreen:
A nie daje wam osłona jakiś przyciemnień? Ja kiedyś miałem osłonę na T17-50, fakt że wtedy używałem wbudowanej lampy, ale zostawiała paskudne przyciemnienia, jak niekształtna winieta. Po zdjęciu osłony problemu nie było.
Na 70-200 problemu nie ma, tylko na szerokich szkłach. Na wszelki wypadek nie używam osłon w pomieszczeniach newet z lampą 580EXII i obiektywami szerokimi.
To nie "przyciemnienie", ale po prostu cień rzucany przez osłonę.
Lampę masz tuż nad obiektywem i w szerokokątnych osłona wchodzi w strumień światła z lampy i rzuca cień.
Ja to nawet do C35/2.0 dokupilem oryginalną osłonę p-słoneczną :)
Wytalkowane z GT-I9100