Odp: Poziom polszczyzny na forum :-)
@jacek_73
Wychylam się? Kluje w oczy.
Dziękuje za poprawienie w kwestii od .
@p0m
kosdkp - no i? przyjąłem taką formę w pisaniu na forach i podoba mi się ona. jeśli robię to świadomie, nie widzę w tym błędu, poza tym w postaci tak krótkich wpisów (parę zdań), nie ma to większego znaczenia i nie ma wpływu na poprawność przekazywanego tekstu/treści.
Regulamin forum określa dowolność?
Zatem olej interpunkcję, będzie ciekawiej :lol:
Z mojej strony EOT.
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
... przyjąłem taką formę w pisaniu na forach i podoba mi się ona...
Temat zatacza coraz szersze kręgi. Zasady pisowni na C-B.info określa jasno regulamin i nie ma tam wzmianki, jakoby nie można pisać wszystkiego małymi literami. W netykiecie (która także powinna nas obowiązywać), jest co prawda przyjęte, że nie pisze się dużymi literami [CAPS LOCK] - ale to nie to samo :)
I na deszczowy podwieczorek ciekawy artykuł, który omawia to zagadnienie bardziej szczegółowo: Co język polski zawdzięcza Internetowi? Jak widać to nie tylko "problem" naszego forum.
EDYTA:
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
@jacek_73
Dziękuje za poprawienie w kwestii od .
Drobiażdżek :)
wiedza i zdolność co poniektórych do interpretacji tego co się do nich mówi kończy się na zdolności do doradzania jaki obiektyw wybrać.
Ten wątek będzie pisany z wielką uwagą, zgodnie ze wszelkimi normami i przyjętymi zasadami :)
Dobrze 'bynajmniej', że taki wątek powstał. ;)
(: .jewel od jewarp do ćasip ćązcaz ęjunoporp ,yporuE ęjcazimalsi ącąjupętsop an udęlgzw eZ
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Dobrze 'bynajmniej', że taki wątek powstał. ;)
Szczerze mówiąc........ wątpię ;).
Miewam czsem ochotę na wytykanie błędów gramatycznych, ale się powstrzymuję, nie tylko ze względu na regulaminy.
Niestety -- przyczyną najbardziej irytujących byków nie jest niedbalstwo, niechlujstwo, ani używanie języka potocznego.
Przyczyną jest wątłe wykształcenie. A taką ułomność nieładnie jest wytykać, tak jak biedę, kalectwo, albo brzydotę.
Przecinki czy "z dużej litery" to jedno, ale "te szkiełko", tak popularne na forum, to zupełnie co innego.....
A pan.kolega (zapewne wykształcony) mógłby bardziej się starać.
Jest jeszcze jedna przyczyna: "zesemesowienie" słowa pisanego (stukanego).
Widać tu wyraźnie przewagę języka mówionego nad pisanym. Do porozumiewania się "oralnego" wystarczy kilka(naście) słów i kilka wariantów ich intonacji. Pisownia sprawia kłopot, bo intonacji nie widać...
:)