Odp: canon 70-200 f4 usm ,pytanie do użytkowników
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Wiadomo że C 70-200L / 2,8 lepszy jest od 4,0 tylko nie chciałoby mi się nosić takiego balastu.
Wielkiej różnicy w wielkości ani ciężarze nie ma a daje wymierny efekt w postaci zdjęć. Jak się nie chce nosić balastu, kupuje się kompakta, albo małpkę. Świadomie kupiłeś lustrzankę, więc nie ma lekko ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jednak jak się robi zdjęcia w dzień i ze statywu to przy 4,0 ani IS nie potrzebny ani światła nie brakuje :)
Tylko, że statyw nie zawsze możesz użyć, dodatkowo nie poprawi on jakości zdjęcia ani efektu bokehu jaki daje niższa przysłona.
Cytat:
Zamieszczone przez
gladi
Bangi moja żona dużo fotografuje i ona właśnie na początku obstawała za tym tamronem.Mam tamiego od Cichego z tego forum i jest naprawdę mega ostry,nie mam problemów z AF,nie ma mydła,ale wydaje mi się że fotki są za ciemne niby na drabince jest ev na 0 a fota jakby niedoświetlona. Teraz robiąc fotke dodaje +1/3 ev i jest ok .wiem że jak teraz moja żonka wieczorem wejdzie na forum to temat tamrona pewnie powróci :-)
Praktycznie nie możliwe. Aparat w ten sam sposób mierzy światło przez obiektyw. Korzystasz z tego samego trybu pomiaru?
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
kupuj bez IS
3 lata cykam 70-200 4.0 bez IS na 40D
czasami brakuje stabilizacji, ale lepiej dopłacić za 2.8 niż za IS
na spacery będzie w piczke
70-300 jest mniej ostre, ja przyjamniej odniosłem takie wrażenie
Dokładnie.
Choć ja zawsze powtarzam że jak ktoś mysli o zakupie 70-200 f4 to powinien zastanowić na jakiej ogniskowej będzie go najcześciej uzywał.
Bo zazwyczaj jest tak że zoom-zoom! a jak już przyjdzie co do czaego to non-stop jest na 200stu skręcony.
Jak go kupowałem (70-200 f4) parę lat temu też tak myślałem że będzie "praktycznie" - okazało się j.w. na 70mm czy 135mm zrobiłem może pare zdjęć, pozatym jak wspomniano na 70ciu jest cienki bolek nawet nie biorąc pod uwagę słabszej na tym zakresie ostrości - ma drewnianą plastykę - głębie, 70mm + 4f to nie jest jednak najlepszy tandem.
I suma-sumarum, wyszlo na to że 70-200 oddaje w dobre ręce, a kupuje ef 200mm f2.8 (+ po jakimś czasie TC 2x) gdybym tak zrobił odrazu straciłbym dużo mniej, bo wystarczyło dołożyć parę stówek.
Mam dziwne pytanie :P Czy wasze Lki 70-200 żółkną. Wczoraj zauważyłem że moja biała Lka nie jest już biała tylko bardziej żółta, zupełnie z głupa pojechałem do fotosklepu i porównałem moje szkło do stojących na półce białych elek i jest duża różnica. Druga sprawa zauważyłem też że w środku są jakieś luzy, czy też tak macie ? obiektywem lekko w góre i w dół i czuję i słysze lekki luz. najprawdopodobniej soczewka od ustawiania ostrości - jak ustawie na nieskończoność to nie stuka jak na drugi koniec to już wyraźnie słychać. W fotkach to nie przeszkadza, ostre jak żyleta ciekawi mnie jedynie czy wasze 70-200 też tak mają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kotwica we wodzie
Mam dziwne pytanie :P Czy wasze Lki 70-200 żółkną. Wczoraj zauważyłem że moja biała Lka nie jest już biała tylko bardziej żółta, zupełnie z głupa pojechałem do fotosklepu i porównałem moje szkło do stojących na półce białych elek i jest duża różnica. Druga sprawa zauważyłem też że w środku są jakieś luzy, czy też tak macie ? obiektywem lekko w góre i w dół i czuję i słysze lekki luz. najprawdopodobniej soczewka od ustawiania ostrości - jak ustawie na nieskończoność to nie stuka jak na drugi koniec to już wyraźnie słychać. W fotkach to nie przeszkadza, ostre jak żyleta ciekawi mnie jedynie czy wasze 70-200 też tak mają.
Jak porównasz L 70-200 do białej kartki papieru to przekonasz się, że nawet nowe wcale nie są białe :)
Długie ekspozycje na słońce mogą zrobić swoje, chociaż moja 70-200 całkiem jeszcze młoda i ta sama
staruszka mojego kumpla różnią się kolorystyczne w sposób prawie niezauważalny w przeciwieństwie
do gumowych czarnych pierścieni, które u niego są już szare. Luzów nie mam.
Temat stukania w tej eLce jest znany i wielokrotnie poruszany. U mnie nie powoduje to żadnych problemów oprócz hałasu przy ostrzeniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
gladi
mam pytanie do osób robiących fotki obiektywem 70-200 f4 L , mam aparat 60d potrzebuje obiektywu takiego na spacer do parku ,zoo , na lotnisko , mam obecnie 18-135 kitowego i w wielu przypadkach brakuje
mi troszeczkę tych 200mm.
generalnie postanowiłem sobie że zakupie tą L -kę żeby mieć dobry obiektyw ,ale im więcej czytam w internecie to zastawiam się czy to jest obiektyw dla mnie
moje pierwsze pytanie to jak to jest bez tego is czyli stabilizacji ,czy będę mógł robić fotki z ręki bez statywu w w/w sytuacjach ?
czy może odpuścić sobie i kupić canona 70-300 f4-5,6 is usm, czy może tamrona 70-300 4-5.6 VC USD ,
nigdy nie robiłem zdjęć bez stabilizacji ,dlatego wole zapytać was zanim wydam 2,5 K PLN na tą wymarzoną L-kę i będzie klapa na spacerku
Najlepiej porównać testy
Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Test Report - Analysis
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM L IS - Full Format Review / Test Report - Analysis
http://www.photozone.de/canon_eos_ff..._28_ff?start=1
ja wybrałem 70-200/4 IS dlatego że :
- mam w plecaku 16-35 oraz 24-70 i do 200mm jest duża dziura aby mieć stałke tylko 200mm
- IS gdyż sporo robię wieczorami, gdy jeszcze statyw jest na plecach.
jp