dwa przyklady z kombinacji Polar + szara polowka. nieco inny obrot filtrow wzgledem siebie, wiec ten "trojkat" tez nieco przesuniety...
Wersja do druku
Dzięki za sample. Czekam na resztę filtrów i jak kiedyś porobię coś ciekawego albo zauważę coś przy połączeniu szarego z polarem to też coś wrzucę. Na chwilę obecną dziękuje wszystkim za pomoc.
aua Bartku, polar przy 17mm? zawsze wyjdzie badziew, nawet przy 24 przy złym kącie potrafi się zrobić kaszana... z zasady lepiej dla szerokości poniżej 28mm (FF) użyć połówki...
akurat w tym wypadku polar bardzo mocno zwiekszal kontrast miedzy niebem a chmurami i bez niego bylo zupelnie inne zdjecie.
ze sie robi "kolko" od polara w szerokim kacie to wiem - ale bokiem do slonca i w kadrze pionowym takie cos jeszcze obleci.
gross problemu na tym zdjeciu to zestawienie polar + polowka, bo bez polowki bylo o wiele lepiej (jak nie zapomne, to wygrzebie
z Lightroom).
Dzięki za interesujący wątek, rozwiał wiele moich wątpliwości. Mam tylko 2 pytania techniczne. Pierwsze to jakie filtry widzielibyście w torbie fotografa krajobrazowego, wg najczęściej używanych w górach i nad morzem, jeziorami...Fotografuję FF i 17-40 f4L, 24-104 f4L i 70-200 f2.8L. Powód jest prosty, zamierzam zacząć zabawę z filtrami cokin z pro, a nie okradłem banku więc i zakupy muszą przebiegać wg pewnej kolejności. Wg wcześniejszych wypowiedzi wybór systemu jest odpowiedni (pomijając Lee - trochę drogi dla mnie). Druga sprawa to gdzie je kupić bezpiecznie i sensownie cenowo. Miałem już niestety złe doświadczenia z allegro, z niestety mało oryginalnymi produktami. Z góry dzięki za odp
Moim zadaniem
1.
polara systemowego pewnie nie kupisz
najpierw połówka soft .6 potem połówka soft .9 - 1.2 w normalnych zastosowaniach (przynajmniej moich jest za mocna) jak kupiłem to używalem .9 częściej ale aktualnie najczęściej używam .6
jeśli morze czy jeziora to mz hard .6 :) ale również połówki typu rewerse-gradual mogą być warte swojej kasy (pomimo że są droższe) nie mam doświadczeń ale kiedyś taką rewerse kupię - pytaj Akustyka on chyba ma taką.
bigstopper - jak lubisz zmemłać trzeba tylko sprawdzić jak to działa z holderem cokina
ewentualnie jakiś pełny mniej gęsty
na stronie lee są zdjęcia (ładne) i opis jakie filtry stosowano polecam zajrzeć
2.
ja kupuję w raysfoto i na allegro jak coś się trafi, nie wiem czy raysfoto jest najtańsze (pewnie nie) ale z moich doświadczeń bardzo kompetentne i słowne, przećwiczyłem tam wszystkie tematy - typu rezerwacja nowości czy gwałtowna wysyłka przed wyjazdem zawsze było dobrze i szybko.
dzięki Jaś i Trothlik za podpowiedzi: właśnie planowałem 0,6 i 0,9 połówki soft i pełny szary ND4- - dwie przesłony redukcja to powinna wystarczyć. Mieszkam w górach i tu będę z nich na razie korzystał. Morze to dopiero w wakacje i połówki hard mogą poczekać - będzie na co zbierać kasę :-).
--- Kolejny post ---
Sprawdzę w RAYSFOTO, bo na allegro mam małą alergię.... dzięki
jeszcze tylko się upewnię, że Cokin z pro mogę użyć w pełniej klatce z obiektywem 17-40 f4L na krótkim końcu bez walki z winietowaniem. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Czy bez ryzyka walki z winietowaniem mogę używać filtry Cokin z pro w zestawie pełna klatka z obiektywem 17-40 f4L na krótkim końcu. Proszę o krótką odpowiedź. Pozdrawiam