Odp: Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór
24-105 bedzie lepsze pod wzgledem przyjescia na FF, dostaniesz go taniej niz 17-55. a dłuższa ogniskowa lepiej rozmywa. Bedziesz chciał cos jasnego kupisz stałke. 17-55 dostaje taką samą rodzielczość jak 24-105 przy f4, czyli teoretycznie i tak trzeba przymknąć. Zamiast dokładac do 17-55 wolałbym 24-105 i 430EX. Body chyba dość proste 60d dostaniesz licząc cashback poniżej 3tys nowe.
Gdybym miał żyć z jednym szkłem na cropie, to byłoby to właśnie 24-105. Może taki udany egzemplarz miałem, ale dawał fantastyczny obrazek no i ten zakres ogniskowych.
Ostatnio podpiąłem c10-22 i mając taki zestaw na cropie to ho ho.
Podoba mi się 24-105, dla mnie będzie to główny obiektyw - traktowany jako "uniwersalny". Ma stałe światło f/4.
Chcę kupić jeden, dobry obiektyw do większości zastosowań. Drugim obiektywem będzie portretówka.
Czy będzie mi mocno brakowało jaśniejszego obiektywu w ciemniejszych pomieszczeniach. Czy ten obiektyw C 24-105 da radę w miejsach ze słabym światłem i czy nie będzie mi aż tak brakować szerokości - jest to mocno zauważalne? Cena jest dość wysoka i wolę się upewnić.
Pytam, bo jestem amatorem. Będę używać aparatu tylko prywatnie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Kupujesz świetne body do słabych szkieł, powinno być odwrotnie ;) Nie lepiej zacząć od 550D z 17-55 IS 2.8 niż 7D z 18-55 IS ?
Zdecydowanie się zgadzam. Myślałem, że te szkła do 7D to tak na razie. Jeśli to docelowy zestaw i do celów takich jak mówisz to zastanów się nad szklarnią.
Amator ma ten komfort, że "nie musi". Brak możliwości sprzętowych na wykonanie zdjęcia? - olewam i szukam innego miejsca/tematu.
Coś za coś.
Do całych budynków będzie wąsko, w mieszkaniu u cioci na imieninach również całego pokoju się nie obejmie ale ludzi przy stole bezproblemowo. Za to na spacerze - rewelka. Portrecik widoczek kwiatek czy wiewiorka. Co do światła, jakie to miejsca ze słabym światlem? Tutaj często i 2.8 nie pomoże. SkowronWro polecił lampę i to bardzo pomocna rzecz.
Ale najlepiej wybrać się do sklepu/znaleźć osobę z takim szkłem, przymierzyć i samemu ocenić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarodslr
Podoba mi się 24-105, dla mnie będzie to główny obiektyw - traktowany jako "uniwersalny". Ma stałe światło f/4.
Chcę kupić jeden, dobry obiektyw do większości zastosowań. Drugim obiektywem będzie portretówka.
Czy będzie mi mocno brakowało jaśniejszego obiektywu w ciemniejszych pomieszczeniach. Czy ten obiektyw C 24-105 da radę w miejsach ze słabym światłem i czy nie będzie mi aż tak brakować szerokości - jest to mocno zauważalne? Cena jest dość wysoka i wolę się upewnić.
Pytam, bo jestem amatorem. Będę używać aparatu tylko prywatnie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Moim zdaniem bardziej będzie Ci brakowało szerokości niż światła. Ja sam używam tego szkła na cropie i mam odczucia bardzo ambiwalentne - raz mnie wqurza innym razem zachwyca :).
Do ciasnych pomieszczeń 18-55 za 200 zł wystarczy i pomyślałbym o lampie;-)
Dzięki Panowie za liczne rady! :)
Początkowo miało być 7D, ale poradziliście mi tańsze body z lepszym szkłem i rzeczywiście będzie to lepsze rozwiązanie. Stawiam na jakość obrazka.
Będzie zestaw 60D, ale za to z C24-105.
Liczyłem, że pojawi się w międzyczasie 70D, przeczekałem całą zimę, a tu lipa. Nie ma konkretnego terminu kiedy pojawi się na rynku :(
Myślę, że będę zadowolony z 60D (stara, sprawdzona konstrukcja pozbawiona chorób wieku dziecięcego).
Ostatnio miałem w sklepie w ręku Canona 100D. Wskazane rozważenie go jako zamiennika do 60D. Jednak jest znacznie mniejszy i ma wygodny tryb filmowy dzieki ustawianiu wszystkiego na dotykowym ekranie. tak na oko w sklepie - rewelacja. Fakt- brak odchylanego ekranu. Aż dziw bierze, że tego nie dali byłby ideał. Ponieważ autor wątku pisze o tym, że bedzie duzo filmował, warto rozważyć.
Dodatkowo - przy opcji filmowania - wskazane rozważenie Sigmy 18-200. C100D + Sigma 18-200 - idealny spacer komplet. A już szczególnie do filmowania.
C60D ma jednak przy filmowaniu stosunkowo niskie użyteczne ISO.
24mm to dosc wasko na APS-c, spójrz w wizjer i spróbuj zrobić kilka zdjęć, abyś potem nie przeklinał.