Odp: Prośba o ocenę - retusz zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
Arni
[QUOTE=Arni;1159263
Program ma bardzo dużo możliwości, którymi można się pobawić w wersji testowej. Ja go dopiero poznaję ...[/QUOTE]
Program moze i ma duzo mozliwosci ty niestety jednak masz braki w wiedzy podstawowej ktora objawia sie w wtygladzaniu skory dla kobiety w wieku plus50
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Program moze i ma duzo mozliwosci ty niestety jednak masz braki w wiedzy podstawowej ktora objawia sie w wtygladzaniu skory dla kobiety w wieku plus50
Ten program to jest na 5minut poznawania jego możliwości. Mam to z czystej ciekawości, oprócz fejsa, potrafi nanosić efekt na włosy i otoczenie zdjęcia, wygładza wszystko co ma podobny kolor do skóry. Można używać, ale później trzeba wymazywać tak czy inaczej na maskach efekt w niektórych miejscach zdjęcia. Szybciej robić z gotowych akcji retusz, niż tym automatem.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Ten program to jest na 5minut poznawania jego możliwości. Mam to z czystej ciekawości, oprócz fejsa, potrafi nanosić efekt na włosy i otoczenie zdjęcia, wygładza wszystko co ma podobny kolor do skóry. Można używać, ale później trzeba wymazywać tak czy inaczej na maskach efekt w niektórych miejscach zdjęcia. Szybciej robić z gotowych akcji retusz, niż tym automatem.
Niestety wciaz nie zmienia to faktu ze to co zobaczylem wywołało we mnie chęć przerzucenia tony żelastwa w osiedlowej siłce
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Niestety wciaz nie zmienia to faktu ze to co zobaczylem wywołało we mnie chęć przerzucenia tony żelastwa w osiedlowej siłce
Bez mocniejszych spięć. Jest początkujący. Najpierw uświadomienie sobie że nauka dobrego retuszu to czasami nabywanie doświadczenia przez kilka lat.
Z początku polecam wyzbycia się nawyków używania pluginów/automatów które ograniczają i nic konkretnego z tego nie można się nauczyć i nic konkretnego nie wychodzi. Dużo szperania materiałów dydaktycznych, dużo szperania w photoshopie na zasadzie prób i błędów, i odnalezienie swojego indywidualnego stylu retuszu, sposobu obrabiania. :)
Toście mi pojechali ... Wrzuciłem tylko szybkie i różniące się od siebie przykłady skrajnych możliwości programu uzyskane kilkoma kliknięciami, a nie prace dyplomowe ;) Ten program to pierwsza tego typu zabawka, jaką się trochę pobawiłem. Z retuszem wcześniej nie miałem do czynienia, a tu spodobało mi się łatwe poruszanie się po poszczególnych funkcjach i szybkość reakcji. Mam też Adobe Photoshop CS6 i tam wszystko trwa strasznie powoli ... przynajmniej dla mnie, ale to zapewne to kwestia treningu i wprawy.
Weźcie pod uwagę, że nie każdy jest zawodowcem i zarabia na foto, nie każdy więc może godzinami obrabiać fotki. Okaże się wówczas, że potrzebny jest do tego też odpowiedni komputer, profi-monitor i super-drukarka. Ja, zapewne jak i sporo innych osób robiacych zdjęcia, robię je dla siebie, hobbystycznie. Mogę przez to robić to tylko w wolnych chwilach, a tych nie ma zbyt wiele. Jak już się trafią, zdecydowanie bardziej wolę złapać aparat i robić zdjęcia, niż ślęczeć nad fachowymi książkami o technikach fotografii, czy, jak teraz radzicie, technikami retuszu. Jak już popstrykam, siadam ze służbowym laptopem 15" na kolanach i wywołuję rawy, co samo w sobie zajmuje sporo czasu, a jak go jeszcze trochę zostaje, dopiero wówczas odpalam program graficzny i kombinuję.
Myślę więc, że taki program dla osób podchodzących do foto podobnie do mnie jest ok. Szczególnie, jak większość zdjęć kończy w rozmiarze 10x15 w albumie rodzinnym, a większość widocznych tam twarzy ma rozmiary monet. Dzięki za uwagi, z pewnością kiedyś nauczę się retuszować zdjęcia "delikatniej"
Co do pierwszego i wcześniejszych postów:
Idzie w dobrym kierunku. 1'wsza wyszła odrobinę zbyt płasko i nienaturalnie jak dla mnie, ale tak to ok. Tylko zawsze pamiętaj o tym, żeby je 'upiększać' a nie robić z nich lalki, bo od tego już są graficy i inny tacy :)
Woli wyjaśnienia: twarzy 50+ nie wygładzałem. Wybrałem tylko: kobieta, powyżej 50 lat, naturalny wygląd. Aż strach pomyśleć, gdybym użył opcji "Glamour" :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Niedawno kilka razy pytałem o Wasze opinie na temat tego programu i ... była cisza. Teraz za to, jak już zaczyna się krytyka, pojawia się sporo zainteresowanych.
Udanego pakowania ;) ja idę poganiać i sollidnie skopać futbolówkę.