Odp: Stałoogniskowe obiektywy M42 APS-C
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Tak poważnie to bardzo kiepski pomysł - takim manualem to można co najwyżej portrety robić lub martwą naturę a nie ptaki.
O lecących samolotach też raczej zapomnij.
Jak czytam takie wpisy to zawsze się zastanawiam jak radzili sobie ci biedni fotografowie sprzed ery AF-a ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak czytam takie wpisy to zawsze się zastanawiam jak radzili sobie ci biedni fotografowie sprzed ery AF-a ;).
Mieli lepsze wizjerki ;)
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, myślę ,że jednak zainteresuje się Canonem 55-250mm. Może uda mi się od kogoś pożyczyć adapter + obiektyw M42, wtedy miał bym 100% obraz, jak to wszystko działa i czy naprawdę sobie poradzę z tym systemem.
Flickriver: Most interesting photos from Jupiter / da się piękne zdjecia wszystkiego niemal. No ale właśnie, (mały) wizjer mocno uprzykrza.
gsfolium bdb pomysł, najlepiej podpiać na próbę, przed kupnem.
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
Dzięki za porady, co do zabawy z MF nie mam z tym problemu tzn. nie przeszkadza mi to przy kicie, nie wiem w jakim stopniu miało by mi to odzwierciedlać pracę na M42 ponieważ nie miałem nigdy styczności z tym systemem. Muszę to wszystko przemyśleć.
Cały problem polega na tym, że ostrzenie przez tak mały wizjer samo w sobie jest już niezbyt fajne a jak dodasz do tego ruch obiektów to robi się karkołomnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Cały problem polega na tym, że ostrzenie przez tak mały wizjer samo w sobie jest już niezbyt fajne a jak dodasz do tego ruch obiektów to robi się karkołomnie :)
No nie przesadzajmy, przez ładnych kilka lat do 400D używałam głównie szkieł manualnych i jakoś mnie wielkość wizjera nie zniechęciła ;)
Przede wszystkim trzeba chcieć, reszta sama przyjdzie...
Jestem po rozmowie z kolegą, posiada on Nikona D5100 oraz jak się okazało korzysta z Jupitera 200mm. Z rozmowy wywnioskowałem ,że nie ma on większych problemów z tym obiektywem wręcz przeciwnie jest z niego bardzo zadowolony. Dlatego po zakupie adaptera M42 pożyczę Jupitera i zobaczę co i jak.
Posiadam obiektyw 52mm f2.8 od aparatu "FED 4" gwint 38mm, mam pomysł jak go dostosować do 1100D, mianowicie chcę go przykręcić do dekla od body. Zobaczę co z tego wyjdzie.
P.S To jest ten obiektyw: http://www.fotografowac.pl/obiektywy...855.html#title
Ręczne nastawianie ostrości to taki demon grasujący po forum. Fotografuję między innymi ptaki i w większości wyłączam AF i kręcę "manualnie" ręką - konkretnie lewą. :twisted:
Gdy ptak siedzi na krzaku, to AF namierza na wszystkie okoliczne gałązki i listki, a na ptaka w ostatniej kolejności. Tak jak mówi Selena - kwestia chęci i poćwiczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
gsfolium
Jestem po rozmowie z kolegą, posiada on Nikona D5100 oraz jak się okazało korzysta z Jupitera 200mm. Z rozmowy wywnioskowałem ,że nie ma on większych problemów z tym obiektywem wręcz przeciwnie jest z niego bardzo zadowolony. Dlatego po zakupie adaptera M42 pożyczę Jupitera i zobaczę co i jak.
Posiadam obiektyw 52mm f2.8 od aparatu "FED 4" gwint 38mm, mam pomysł jak go dostosować do 1100D, mianowicie chcę go przykręcić do dekla od body. Zobaczę co z tego wyjdzie.
P.S To jest ten obiektyw:
INDUSTAR 61 Ł/D f2.8/55
Gwint M39 chyba? I nie prościej kupić sobie przejściówkę - tak po prostu :roll:
jacek_73 - tak błąd z mojej strony, jest to gwint M39. Może i prościej kupić sobie przejściówkę ale to dodatkowe koszta, dekiel kosztuje mnie 6zł, + trochę pracy, i mam adapter własnej roboty ;)