Oj tak, zarezerwowane. Lustrzankowcy bójcie się! Wchodzą nowe super kompakty i swoją jakością was roz... a na dodatek to jeszcze nie jest ich ostatnie słowo! ;)Cytat:
Zamieszczone przez jaymz
Wersja do druku
Oj tak, zarezerwowane. Lustrzankowcy bójcie się! Wchodzą nowe super kompakty i swoją jakością was roz... a na dodatek to jeszcze nie jest ich ostatnie słowo! ;)Cytat:
Zamieszczone przez jaymz
E tam, w sobotę miałem przyjemność trzaskać zdjęcia lustrzanką. I to był błąd.
Tatuś zawsze powtarzał, jeżdżąc maluchem nie kuś się na jazdę próbną mercedesem, gdy nie stać Cię na niego. A ja go, kwa, nie posłuchałem!
I co ja mam teraz zrobić?
Nerki masz dwie ? ;-)
Mam obydwie, ale wciąż nie mam pewności która się zepsuje ;)
zrodlo.pl.citicorp.com , wyszukujesz 'wibor' w bazie dokumentow i czytasz "Procedura udzielania pożyczek pracowniczych" 8)Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
To by bylo rozwiazanie, gdyby nie fakt, ze kupilismy mieszkanie i nas przygniotly wszystkie zwiazane z tym wydatki. Dlatego zreszta zdecydowalem sie, gdy kupowalem aparat po stracie poprzedniego, na tanszy kompakt. Teraz musze poczekac pare miesiecy az odetchniemy troche i zrobi sie troche miejsca w budzecie.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ha ha. To prawda - coraz wyższe ISO, szybszy AF, eliminacja opóźnienia migawki - to wytrąca koronne argumenty za przejściem na lustro. ;)Cytat:
Zamieszczone przez MMM
No dobra, prawdę mówiąc sam marzę o przejściu na DLSR-a :))
Ostatnio zastanowił mnie jednak test obiektywów zamieszczony w styczniowym numerze Chip FV. Chodzi o dystorsję beczkową - np. dla Canona EF-S 17-85, to ponad 4% zniekształcenie przy ogniskowej 17 mm (27 mm). Fakt, że w dalszym zakresie ogniskowych jest już dużo lepiej. Tym niemniej są to wartości gorsze od tych, jakie mamy w cyfrowych kompaktach. Tak to przynajmniej wygląda, jeśli porównać suche dane np. z dpreview.
I pytanie małego dziecka: Dlaczego??
W przypadku lustrzanek, dystorsja beczkowa czy jakaś inna, jest wadą obiektywu a nie aparatu. To że KITowy obiektyw jest kiepski i mydlany to wiadomo, ale w odróżnieniu od kompaktu nikt nie jest na niego skazany, ba, można sobie kupić body bez tego obiektywu a za to z jakimś innym i po krzyku. W kompakcie jesteś dozgonnie przywiązany do tego co fabryka dała i możesz się conajwyżej ratować jakimiś tulejkami i marnej jakości konwerterami typu x1.4 czy x0.7.Cytat:
Zamieszczone przez jaymz
A wracając do porównania. Popatrz sobie na test S2IS na szerokim kącie http://www.dpreview.com/reviews/cano...cro/wide1x.JPG.
http://www.dpreview.com/reviews/cano...n/IMG_0599.JPG
Popatrz na tą zielono-fioletową aberrację chromatyczną. Nawet KIT takiej nie daje.
A wogóle żeby porównać do KITa to trzeba ustawić go na ekwiwalent 35mm bo na szerokim 27mm dystorsja jest większa niż na 35mm.
Witam
Jestem tutaj pierwszy raz ponieważ przymierzam albo przymierzałem sie do zakupu S3IS.
Trochę się wystraszyłem czytając ten wątek
Czyżby taki zły ten Canonik S3 miał być???
Nie jest zły a za tą kasę i tak nie kupisz nic lepszego z takim zakresem ogniskowych i IS.Cytat:
Zamieszczone przez romand