Co to jest CO7 ??????
Wersja do druku
Capture One 7.
Po mojemu C1 radzi sobie lepiej z kolorami, natomiast ACR ma przewagę w detalach i cieniach. Przy czym porównywałem na zdjęciach z 5D Mark II, który to aparat generuje pewne niuanse wychodzące wyraźnie w ACR. Po przesiadce na 6D muszę powiedzieć, że kolory w ACR są dla mnie idealne (i wymagają tylko niewielkiej korekty WB, a nie większych poprawek jak w 5D Mark II).
A mi osobiście podobaja się nowości w nowym LR. Więcej mozna poczytać tutaj Recenzja: Lightroom 5 beta 1 – idzie nowe - Wprowadzenie - Testy - oprogramowanie - Swiatobrazu.pl
Pytanie do osób które testują. Czy w kwestii mułowatości coś się zmieniło w wersji 5? Znaczy czy trzeba też kupić nowy komputer do rawów z 10Mpixów czy jest lepiej niż w 4? Bo na lapku z T4200 i 3GB RAM-u ostatnią komfortową do pracy wersją był LR3. Strach pomyśleć jak puszkę przyjdzie zmienić na coś z >=18Mpix...
U mnie jest szybciej na RAWach z 5D
Witam, czy u kogoś występuje takie zjawisko, że zmiany robione w module develop są widoczne tylko w ekranie nawigatora, a nie na ekranie głównym. Czy to jaiś nowy "ficzer" czy błąd programu?, nie mam tego zjawiska w lightroom 4. OS - mountain lion. Winiarro, mnie się wydaje, że edycja jest wolniejsza niż w L4, działanie z "radial filter" jest u mnie baardzo wolne. Rawy mam z 5Dm3.
u mnie też "radial filter" i Advanced Healing Brush działają bardzo wolno - nie do użycia (W8 x64, i5, 8GB RAM, SSD, NVIDIAGT650 2GBVRAM).
Lr4.4 i Lr5b1 w pozostałym zakresie (nie korzystam z książek i geo) działają bardzo podobnie (przy imporcie do Lr5 tworzę Smart Preview).
Liczę, że wersja finalna Lr5 będzie wyraźnie sprawniejsza.
Pewnie będzie jak zwykle - to samo w ACR będzie działać o 50% sprawniej...
Nowy Lightroom oferuje mozliwowsc edytowania i exportowania zdjec na samych podgladach, bez 'kontaktu' z oryginalnymi plikami. Czy przy edytowaniu takich previews powstaja pliki xmp, ktore mozna by pozniej odciac o wkleic do oryginalow?