Odp: Który aparat wybrać? Pomóżcie !
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Matryca 1/2,3"... Jak najbardziej jest to kompakt z wszystkimi tego zaletami (rozmiary, poręczność, łatwość obsługi) i wadami (jeden obiektyw, szumy, plastyka obrazu)
Chodziło mi, że nie taki kompakcik za 150 zł. Jego możliwości są już duużo większe. Ale nie lustro.
Ale np. optyka: Ogniskowa
4,3 – 150,5 mm (odpowiednik dla aparatów 35 mm: 24 – 840 mm)
Powiększenie Zoom Optyczny 35x
Bez dodatkowych obiektywów itd. Więc napisałem, zależy kto do czego potrzebuje. Ja na początek bym to polecił, a potem, jak się spodoba, to wymiana i już, albo po prostu dokupić. Na początek w 1100D takie ogniskowe nie do osiągnięcia.
Cytat:
Na początek w 1100D takie ogniskowe nie do osiągnięcia.
840 w lustrze jest chyba w ogóle nieosiągalne (przynajmniej dla normalnego pstrykacza). :) Tak do 400 jest to w miarę sensowne. Potem robi się ciemno i drogo. Chociaż 400 na cropie to już 640 mm eq. Zapomniałem o cropach.
Na pierwszy aparat to IMHO lepiej właśnie jakiegoś kompakta. Zdjęcia będą śliczne i kolorowe. A jak będziesz chciał zmienić to będziesz już wiedział mniej więcej czego potrzebujesz. :)
Najlepszy aparat to taki jaki mamy w danej chwili przy sobie.
Nowe modele body Canon 1100 są aktualnie w sprzedaży z kitem 18-55 3.5-5.6 IS II czyli OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
MiKeS
Kompakt lub początkowa lustrzanka..
wybór jest prosty - jak chcesz zajmować się fotografią to weź lustro jak nie wiesz czy wciągnie cię fotografia weź kompakta; jeśli stwierdzisz że fotografia to jest to zawsze możesz sprzedać kompakta i kupić lustro; strzelanie lustrem na pełnym automacie mija się z celem, a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc jeśli nie wciągnie cię fotografia
Jeśli mogę radzić ;), to nie dążyłbym do kosmicznych zoomów typu 35x, a raczej wybrałbym kompakt tzw. "zaawansowany" - np. w canonie to seria G, w panasonicu seria LX itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
strzelanie lustrem na pełnym automacie mija się z celem
Dlaczego? Kompakt na automacie zrobi lepsze zdjęcie?
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc
1100 za ciężkie i nieporęczne?
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc jeśli nie wciągnie cię fotografia
jesli nie wciągnie kogoś fotografia to znaczy że jest słabszy i nieporadny?
A czemu nie fujifilm przy kompaktach? :) Jak na kompakt to moim zdaniem robią świetne zdjęcia, sama miałam swego czasu hs10 i to właśnie przy nim zaczęła się moja przygoda z fotografią, zabawa z manual itp. Po za tym zoom bardzo duży, czasami aż nad to.
To fakt, że fuji kiedyś wypuszczał lepsze modele, np s6500 był świetny, super kolory, żywe, a zarazem nie przesadzone, czasami byłam aż zdziwiona ile można z niego wydobyć.
A zarazem nawet na tych lepszych kompaktach będziesz mógł się pobawić w manualne ustawienia. A jeśli zobaczysz, że Cie to nie kręci, włączasz automat i nadal masz dobre zdjęcia, a jeśli spodoba Ci się majstrowanie z manualem to wtedy dopiero oglądaj się za lustrzanką ;) Takie moje skromne zdanie ;)
Czyli ta promocja odpada i z tego co pamiętam to DC III to koleś mi mówił właśnie że bez stabilizacji jest.. a wersja z IS II ma stabilizację..
Wybiorę jednak chyba coś z tych kompaktów i zobaczę co i jak jeśli będzie brakowało to pomyślimy nad lustrem..
Kolega wyżej tam pisał o tych kompaktach Canona i chyba coś z tego właśnie popatrze :)
Macie jeszcze jakis kompakt o podobnych parametrach na oku to dawajcie .. :) z lustrem chyba poczekam chyba że ktoś mi jeszcze na ryje w głowie ;p