Odp: Czym zwiększać jasność zdjęcia - ISO, korektą ekspozycji?
Cytat:
Zamieszczone przez
Rough2
Witam serdecznie wszystkich... czytam ten temat i zastanawiam się nad jedną rzeczą... mianowicie chciałbym wykonywać zdjęcia następującą techniką:
- określić czas naświetlania i otwarcie przysłony - tak by były zafiksowane i się nie zmieniały (więc odpadają tryby AV, TV i P, zostaje wg. mnie raczej manual)
- teraz by prawidłowo naświetlić zdjęcie musi się zmieniać ISO
-ustawiam więc ISO na automat ale nie mogę ustawić nigdzie by np. zdjęcie zawsze było doświetlone mocniej o 1EV albo 2EV itd., jedynie mogę mieć naświetlone zdjęcie tak jak automat wybierze właściwe ISO.
-oczywiście mogę ustawić ISO ręcznie i doświetlić tak jak chcę ale to zajmuje czas...
czy ktoś może mi coś doradzić?
Radek
W 6D możesz zakombinować tak:
- w ustawieniach własnych przycisk SET definiujesz na - ustaw ISO
- tryb M, ustawiasz wg uznania czas i przysłonę
- ISO na auto, w ten sposób do wartości czasu i przysłony ISO dopasuje się automatycznie
- jeśli będziesz potrzebował wprowadzić korektę wciskasz SET i przytrzymując go kręcisz kółkiem głównym
w ten sposób uzyskasz korektę, korzystając z drabinki.
Minus jest taki że wybrana nastawa ISO już pozostanie i po dokonaniu takiej korekty chcąc powrócić do Auto ISO musisz je z powrotem ustawić używając górnego przycisku ISO.
Pomimo tego czasami używam tej opcji, gdy nie chcę używać Av/Tv a światło szybko się zmienia.
Najczęściej w tej opcji używam pomiaru centralnie ważonego, w przeciwieństwie do pełnego manualu gdzie lepiej sprawdza się punktowy.
ML pozwala na takie machlojki w większości modeli
zabawa punktowym pomiarem ekspozycji daje spore możliwości
Cytat:
Zamieszczone przez
MroQoo
Jak w temacie... Robiąc zdjęcie ciemnego wnętrza podkręcacie ISO czy korygujecie ekspozycję? Jak się mają te dwie rzeczy do siebie?
Robiąc portret w zacienionym miejscu mierzycie światło z twarzy modelki niebieską gwiazdką (w Canonie) a później przekadrowujecie?
Mam jeszcze pytanie o funkcję AF ON....kiedy najczęściej używacie?
Mam 5D3 które przy wyższych ISO ma "małe" szumy.
Programy C1, C2, C3 mam ustawione :
C3
statyw : Av=5,6; ISO =100; wyzwalanie = 2s/zdalne;......
C2
obiektyw z IS : Av=5,6; ISO=auto; wyzwalanie = seryjne S
AutoISO 100 - 6400
Takie ustawienie powoduje że
- Av = 5,6
- czas dobierany jest samoczynnie do oświetlenia i tak aby zachować regułę t < 1/ogniskowa (bezpieczne przy poruszeniu przy wyzwalaniu); ISO =100
- gdy oświetlenie słabnie i czas "dochodzi" do krytycznego to czułość ISO zostaje stopniowo zwiększana aż do 6400
- gdy światło nadal słabnie, a czułość osiągnie 6400 ISO wtedy to czas ulega wydłużeniu ALE teraz IS przejmuje na siebie "obowiązek" nieporuszonych zdjęć
jp
--- Kolejny post ---
Przycisk AF-ON mógłbym swobodnie komuś podarować, nie używam.
Żadna opcja w ustawienia własne mi nie pasuje.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
()...gdy światło nadal słabnie, a czułość osiągnie 6400 ISO wtedy to czas ulega wydłużeniu ALE teraz IS przejmuje na siebie "obowiązek" nieporuszonych zdjęć (...)
Tylko należy pamietać, że IS nie zatrzyma przy dłuższym czasie obiektu, który jest w ruchu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tylko należy pamietać, że IS nie zatrzyma przy dłuższym czasie obiektu, który jest w ruchu.
Niestety, myśleć trzeba nadal.
Na szczęście są również inne tryby.
U mnie bardzo sporadycznie są one używane, sprawdziłem w bazie (rok 2012, 2013), 98,2% zdjęć to Av; 1,1% to B
jp