uwielbiam bezpośrednie porównania aparatów różnych segmentów, gdzie jeden od drugiego jest 100% droższy...
Wersja do druku
na pewno celna analiza dla osob, ktorym uzycie swiatlomierza jest obce, wszeteczne, wrogie i sprzeczne z natura... a fotografia okienna i korekta +4EV w postprocesie jest na porzadku dziennym...
zeby nie bylo niejasnoci - wyniki mowia same za siebie i z tym nie polemizuje. rozchodzi mi sie tylko o sens rozwodzenia sie nad czyms takim, kiedy to nijak do rzeczywistosci nie przystaje. albo moze to ja jestem starej daty i radze sobie z ekspozycja. albo landszaft, ktorym sie zajmuje, nie jest pod tym wzgledem wymagajacy, chociaz zawsze wydawalo mi sie, ze jednak jest...
kurcze... na Velvii kiedys ludzie robili i nie narzekali na te w porywach do 4,5 EV rozpietosci. teraz aparaty maja na dzien dobry z 7EV a i tak malo... slonce inaczej swieci, fotografia sie zmienila czy co...?
Dlatego zaznaczyłem fakt klasy puszek.
Dlatego jakoś się tym nie przejmuję, a przy korekcie góra +/-1EV róznicy wielkiej nie czuje. Zresztą od czego jest dla nie pewnych brackteking :-P
dlatego najlepiej chwycić do ręki, spojrzeć na ceny szklarni i pstrykać...
gorzej jak się ma taką zagwostkę jak ja czy wybór konkretnego modelu w systemie 50D czy 5D :-P
Co dziwnego, forum Canona a większość propozycji na Nikona.:)
Noooo... w tym temacie, to rzecz gustu - mnie się nie podobają
Pod tym względem IMHO Olek nie ma sobie równych
Jest remedium na tą patologię dotyczącą "wyciągania z cieni". Pozwoliłem sobie rozjaśnić o +4EV RAWy z 6D i wyniki są bardzo przyzwoite. Uważam, że jest to lek na to schorzenie. Za chwilę usłyszymy "na co komu wyciąganie z cieni" (słusznie zresztą). Po prostu Canon podciąga matryce w te okolice i jak to zrobi w odniesieniu do większej ilości modeli to przeciwnicy stosowania światłomierzy i ustalania ekspozycji w postprocesie się zamkną.
jako użytkownik obu systemów, poleciłbym jednak bardziej nikona ze względu na moim zdaniem "łatwiejsze" robienie zdjęć. Chodzi mi tu o m.in. lepsze naświetlanie w trybach automatycznych, zdecydowanie lepszy AWB, współpracę z lampą błyskową. Ale jeśli chcesz mieć ładniejszy obrazek to jednak canon...