Odp: EFs 17-55 2.8 IS - problem?
Ja wlasnie na allegro zaplacilem 2400. Kupilem zachecony swietna recenzja na optyczne.pl Tam srednia z ocen 50 1.8 II jest 3.6, kiedy 17-55 duzo wyzsza.
Szukalem szla do robienia fotek z krotkiego dystansu - pomieszczenia, jacys ludzie z odleglosci 0.5-5 m. Ogladalem tez fotki zrobione tym szklem i byly ladne.
Sprawdzenie problemu z focusem (FF czy BF) to pewnie tylko Zytnia?
--- Kolejny post ---
Popracuje sobie na nim jakis czas i albo ze mna zostanie, albo sprzedam :)
Kupiłem 17-55 w kwietniu 2008 roku, razem z 40D. Obiektyw - nowy, kosztował mnie wówczas 2530 PLN. Sprzedałem go w grudniu 2012 za 2400 PLN, czyli nominalnie prawie bez straty :) Ale to dzięki temu, że jego cena poszybowała do jakichś chorych 3700 - 3800 PLN obecnie. Moim skromnym zdaniem rozsądna cena sklepowa powinna się zawierać w przedziale 2500 - 2800 PLN. Co do użytkowania - optycznie tylko jeden zarzut - baaardzo łapał flary, poza tym ok. Budowa sprawiała wrażenie delikatnej, ale nigdy nic mu nie dolegało, a było to zdecydowanie moje najpopularniejsze szkło pod cropa.
Cytat:
a ja sądzę odwrotnie, uważam że 17-55 to obiektyw ze stajni canona, który ma chyba jeden z najgorszych, jeśli nie najgorszy, współczynnik jakość/cena... nigdy, przenigdy nie wydałbym na niego prawie 4k !
Eee, ale co ma piernik do wiatraka? Wiadomo jest nie od dziś że Canon mocno przesadził z tą ceną, ale pod względem optycznym nie ma konkurencji (mam na myśli Canona)
Ja za swój wydałem równiez 4k ale nie żałuje tych wydanych pieniędzy gdyż dostałem to czego oczekiwałem... ;)
BTW najlepszy współczynnik jakość do ceny ma 50mm 1.8 ;) plastikowy, tani, ale ostry jak brzytwa po przymknięciu, a i fajne kolory ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jcsjacekj
Sprawdzenie problemu z focusem (FF czy BF) to pewnie tylko Zytnia?
No bez przesady.
Najpierw spróbuj jakiegoś domowego sposobu.
Ja robię coś takiego:
ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
Na ścianie po lewej widać jak rozkłada się ostrość.
Moim zdaniem Twój obiektyw ma spory FF i na Żytnią pewnie trafi :-(
Nie sądzę aby przyczyną Twoich problemów było to, że Canon zbyt wysoko wycenił ten obiektyw jak to sugerują niektórzy.
Miałem 2 egzemplarze C17-55 (pierwszy mi ukradli) i oba były bardzo dobre. To na prawdę świetny obiektyw ale musi być sprawny.