Odp: Canon EF-S 10-22 mm vs Sigma 10-20
Wszystko zależy ile $ jest w kieszeni :)
Ja chciałem tylko 10-22 ale jak przyszło co do czego i wybrałem sigmę. Dlaczego? Powiększając obraz do rozmiaru 20x30 różnicy nie widziałem. 40x60 być może. Sigma dla mnie sprawia wrażenie solidniejszej. Zwarta budowa, ciężar. Nie przepadam za sigmą ale złego słowa nie powiem. Z AF nigdy nie miałem problemów. Gdyby nie liczyła się cena wziąłbym CANONA ale ... :)
Jeszcze jedno, na moje oko czerwony kolor z sigmy wychodzi tak jakoś fajniej ;-)
Cena to ważna kwestia, ale warto dołożyć do czegoś lepszego. No właśnie tak jak napisałem miszak...ale ;D Chyba padnie na Sigmę
Najlepiej by było gdybyś "pomacał" oba szkła, ja jak po kilku latach pracy z canonen wziąłem w ręce sigme to zrobiło mi się smutno że szkło kolegi za które zapłacił tysiąc mniej ode mnie jest w porównaniu z moim dużo lepiej wykonane i przy tym nie gorsze optycznie, takie czysto namacalne odczucie też jest ważne wbrew pozorom ;)
Dodatkowo, oprócz powyższych argumentów, dorzucę jeszcze kilka niewątpliwych atutów Sigmy:
- gwarancja 3 lata z możliwością płatnego przedłużenia do 5 lat,
- dobra osłona przeciwsłoneczna w zestawie,
- porządny futerał w zestawie,
- darmowa kalibracja obiektywu (nie body, jak plotkują niektórzy) do body w okresie gwarancji.
Wszystkie te atuty są ważne, jednak po to kupuje się obiektyw (a przynajmniej ja tak robię), aby przy jego pomocy robić zdjęcia, które daja radość. Tańsza Sigma taka właśnie dla mnie jest, do tego stopnia, że 3 miesiące po jej zakupie kupiłem następne szkło tego producenta i z niego również jestem zadowolony.
Przy okazji tych doświadczeń całkiem przestałem wierzyć w teorię konieczności stosowania tylko firmowych akcesorii.
A tak przy okazji - 10mm z sigmy.
MIEJSCE NA ZIEMI - Fotoblog miszak.flog.pl
O zaskoczenie, nie tylko ja zauważyłem solidność 10-22 :)
Opcja 1: 3 lata gwarancji + za 150 zł raczej filtra i oryginalnego futerału nie kupisz.
Po co Ci filtr UV do 10mm?
Żeby założyć połówkę będziesz musiał go zdejmować.
Futerał? Mam kilka w domu... praktycznie nigdy nie używam ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Po co Ci filtr UV do 10mm?
Nie do 10mm - do obiektywu. W celach przede wszystkim ochronnych.
A odkąd zawadziłem tak, że rozwaliłem filtr, zawsze zakładam osłonę p-słoneczną. Nawet jak nie ma słońca.:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Żeby założyć połówkę będziesz musiał go zdejmować.
Nie używam.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Futerał? Mam kilka w domu... praktycznie nigdy nie używam
Mam do każdego szkła. Racja, też rzadko używam - ostatnio przy odsprzedaży :o
Ale przede wszystkim o te 3 lata gwarancji chodzi... :D
Kup polską dystrybucję, będzie pełna gwarancja.