Odp: Obiektyw Canon 50mm 1.8 a szumy
Cytat:
Zamieszczone przez
iras11
Jeśli to jest manualnie ostrzone tym obiektywem na 1.8 to kolega ma dar:!: nic tylko rozglądać się za szkiełkami na m42 ;)
Ziarno nie może wynikać z optyki.
Może coś z profilem ustawień w wyłowywaczu RAW`ów? odszumiacz się przestawił na "0" czy coś,.. przy ISO 400 ziarenko potrafi być niemałe, ale piszesz że na JPG też,.. pewnie subiektywne odczucie poprostu.
Jak przedmówcy wspomnieli, włącz AF bo na MF nie zawsze może się tak udać ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
iras11
No właśnie dziecko stało w miejscu. Ostrzyłem ręcznie, to moje początki w fotografowaniu i może jeszcze nie mam takiego wyczucia w ostrzeniu.
Jak najlepiej ustawiać ostrość ? poprzez live view + zoom do ustawiania ostrości czy zdać się na wizjerze i kręcić aż będzie pikać ?
Dodam że mam Canona 600D
Obiektyw AF nie nadaje sie do manualnego ostrzenia.
Bez przesady, w pewnych sytuacjach pozostaje tylko manulane ;) pozatym te z wyższej półki mają bardziej przyjazny pierścień od 1.8/50.
Ale fakt jak już zostało napisane - AF pełnoprawnym manualnem nie stanie się nigdy.
Od tamtego czasu robię już tylko na AF. Postaram się dziś lub jutro wrzucić parę portretówek mojego wykonania.
U mnie od 2,8 jest super. 1,8 raczej rezerwowo. Ale tu też na ostrość ma wpływ słaby AF gdy jest ciemnawo.
Mam 50mm 1.8 II - plastik fantastic z lipnym AF, ale własności optyczne bardzo dobre.
To nieprawda, że to szkło nie nadaje sie do ostrzenia manualnego - masz Canona 600D, używaj LV do ostrzenia manualnego, żyleta wychodzi. Obiektyw nie ma nic wspólnego z szumami, panowie :)
Zobacz na mojego flickra w podpisie - dział ludzie - wszystkie foty z 50mm ostrzone via LV, działa? Działa.
Wez do reki obiektyw M42 to zobaczysz co to znaczy reczne ostrzenie. To co jest w 50/1.8 to jakis kastrat a nie pierscien ostrosci.
Canonowski plastik to nie Takumar, gdzie pierścień ostrości pracuje idealnie pomimo upływu trzydziestu lat. Na Live View w powiększeniu 10X, z odległości od obiektu około 20 m na siatkę ogrodzeniową widać każdą zmianę w ustawieniu ostrości. Nie demonizowałbym jednak Canonowskiej 50/1,8. Ostrość da się nim ustawić równie precyzyjnie, choć nieco dłużej to trwa.